Kategória: Élhető város

Pesterzsébet, Rákoskert, Rákoscsaba – három helyszín van versenyben Budapest legújabb erdőtelepítéseire

Elkezdődött a városi erdők telepítését célzó ötlet közösségi tervezése.

A 2021. évi közösségi költségvetés nyertes ötletei közül egyre több halad a megvalósulás felé. Most éppen az erdőültetés helyszíneiről döntő tervezés zajlik: a megszavazott összegből két helyen ültet fákat a főváros.

Erdőt nem lehet akárhova ültetni, ezért a helyszínek kijelölését gondos tervezés előzte meg, a három jelölt közül pedig a helyi közösségek bevonásával fogja kiválasztani a Főváros azt a kettőt, ahova erdő kerül. A közösségi tervezés azért is fontos, mert senkinek nem lenne jó, ha hirtelen teleültetnék facsemetékkel a helyiek kedvenc kutyafuttató rétjét, átjárhatatlan lenne egy sokak által használt ösvény. Morgó helyiek, tönkrement fák, kidobott pénz.. Éppen ezért az erdők megtervezése, úthálózatának, egyéb funkcióinak kitalálása a környéken lakók bevonásával történik. 

Pesterzsébet, Rákoskert, Rákoscsaba –  három helyszín van versenyben Budapest legújabb erdőtelepítéseire

A kiválasztott helyszíneken erdészeti facsemetéket ültetnek. Ezzel „természetes jellegű, pihenési funkciókra is alkalmas erdő kialakítására nyílik lehetőség, esetleg néhány kiegészítő erdei berendezési tárggyal.” Magyarul a fákat nem geometrikus rendbe, hanem véletlenszerűen ültetik, megerősödésük után pedig pár padot, asztalt is el lehet helyezni az újdonsült erdőben.  

Helyszínként elsősorban a zöldhiányos, pesti kerületek jöttek szóba. A közösségi költségvetésében a budapestiek által megszavazott 50 millió forintos keretbe előreláthatóan két helyszín fér bele, a harmadik erdő később, más forrásból valósulhat meg. Ezért is nyom sokat a latba majd, hogy melyik helyszíneken mekkora a helyiek támogatása.

Elsőként tájékoztató táblák kerültek ki, ezek hátsó oldalára javaslatokat is tud írni, aki szeretne. Aki viszont több információra vágyik, a Radó Dezső terv honlapján találja azt meg, illetve regisztrációt követően hozzászólásokat, javaslatokat is írhat. A közös tervezés legfontosabb része azonban egy-egy helyszíni workshop, ahol a helyiek élőben mondhatják el, hogy milyen erdőt szeretnének, mit várnak el ettől a fejlesztéstől. 

A Pesterzsébeti erdő workshopját április 5-én, a Rákoscsabaiét április 7-én tartották, a Rákoskerti erdőé pedig április 12-én lesz.

Pesterzsébet, Rákoskert, Rákoscsaba –  három helyszín van versenyben Budapest legújabb erdőtelepítéseire
A Rákoscsabai erdő széle (Fotó: Főkert)

Kapcsolódó tartalmak