Kategória: Élhető város

Megérkeztek a Mobi-pontok, közeleg a rollerkáosz vége

Május végétől több mint 300 helyszínen lehet kerékpárral és rollerrel parkolni Budapest belvárosában.

Május végétől több mint 300 helyszínen lehet kerékpárral és rollerrel parkolni Budapest belvárosában. Az elmúlt időszakban kialakított parkolóhelyeknek immár hivatalos nevük is van: Mobi-pontoknak hívják őket. Az elnevezésről budapestiek dönthettek.

A BKK közleménye alapján.

A BKK a Fővárossal és a kerületekkel együttműködve olyan ponthálózat kialakításába kezdett, amely segíti a biztonságos közlekedést, emellett hozzájárul a rollerkáosz megszűntetéséhez, azaz a rendezettebb városképhez is. Ennek első lépéseként több mint 300 olyan pontot jelöltek ki az V., a VI., a VII., a VIII., és a IX. kerületben, ahol a megosztott közlekedési eszközökön kívül saját kerékpárral, vagy rollerrel is lehet parkolni.

A Mobi-pontokat zöld felfestés és/vagy tábla jelöli, emellett a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról is felismerhetők – a három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható. A helyszínek 1-2 perc sétára találhatók egymástól a belvárosban, azaz bárhonnan gyorsan elérhetők. Jelenleg ott lehet felvenni, vagy leadni megosztott rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli.

A VI., a VII., és a VIII. kerületek belső részein már teljesen elkészült a hálózat. Az újonnan kialakított helyszíneket egy sajtótájékoztató keretében adta át Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke, dr. Walter Katalin a BKK vezérigazgatója, valamint Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület polgármester, illetve Rádai Dániel, a VIII. kerület alpolgármestere.

Megérkeztek a Mobi-pontok, közeleg a rollerkáosz vége
A Mobi-pontokat jelző tábla. (Fotó: BKK/Nyírő Simon)

A hivatalos átadóval együtt egy keresztelő is történt: a szakemberek által mikromobilitási pontokként emlegetett helyszíneket a jövőben Mobi-pontoknak fogják nevezni.

A társasághoz mintegy 500 különböző névjavaslat érkezett, amelyekből zsűri választotta ki a 3 legjobbat. A végső döntést pedig Budapest lakosai hozták meg, akik a bringás reggelin, számos helyszíni szavazóponton, illetve a Facebookon mondhatták el a véleményüket. Az online és offline szavazatok összesítése után a legtöbb szavazatot végül a Mobi elnevezés kapta.

Hogyan kell használni az új Mobi-pontokat?

Bár a 300 új Mobi-pontot már átadták, azonban a használatra vonatkozó szabályozás csak ütemezetten lép életbe. A megosztott közlekedési eszközöket és járműveket (pl.: a Donkey Republic kerékpárjait, vagy a BIRD, a TIER és a Lime rollerjeit) a jövőben csak a kijelölt pontokon szabad majd elhelyezni. A Mobi-pontokat magánhasználatú kerékpárok, rollerek parkolására is lehet használni, kivéve az I. és II. kerületben.

Az új szabályozás első lépésként 2022. június 1-től, szerdától csak a pesti oldalon a Nagykörúton belüli részeken, illetve a VIII. kerület Orczy úton belüli részén lesz kötelező, június 30-ig tartó türelmi időszakkal. A szabályozás további kiterjesztéséről a BKK később ad tájékoztatást.

A felhasználóknak ezzel szerencsére mind nem kell foglalkozni, elegendő csak az adott szolgáltató applikációjának utasításait követni.

Megérkeztek a Mobi-pontok, közeleg a rollerkáosz vége
(Fotó: BKK/Nyírő Simon)

Mit jelent az, hogy mikromobilitás és miért fontos?

Mikromobilitásnak nevezzük azoknak a közlekedési eszközöknek a használatát, amelyek a hagyományos városi közlekedési rendszereket kiegészítik. Közös jellemzőjük, hogy csendesek, kis helyet foglalnak, kicsi a súlyuk, maximális sebességük – amely jellemzően 25 km/óra – pedig illeszkedik a városi közlekedéshez. Ilyen jármű például a kerékpár és a roller, illetve ezek elektromos rásegítésű változatai.

Egy sűrűn beépített, jelentős lakosságszámmal rendelkező nagyvárosban különösen fontos, hogy elterjedjenek a mikormobilitási eszközök. Ezek a járműtípusok megfelelő közlekedési alternatívát kínálnak a városban közlekedők számára az utazás utolsó kilométereinek megtételéhez, vagy akár önállóan is helyettesíthetik a személyautó-használatot egyes utazások esetén. Ennek köszönhetően csökkenhet a forgalom és a károsanyagkibocsátás, nem mellesleg ezek az eszközök gyors eljutást is biztosítanak.

Megérkeztek a Mobi-pontok, közeleg a rollerkáosz vége
(Fotó: BKK/Nyírő Simon)

Kapcsolódó tartalmak