Kategória: Élhető város

Podcast a megújuló Városháza Park tervről: Ez a kör, olyan kör, ami befogad

A Városháza Park megújítására kiírt pályázat eredményéről olvashattál már  oldalunkon, most az első díjat elnyert Lépték-Terv Tájépítész Iroda alapítója és vezető tervezője nyilatkozott a Budapest TE meg ÉN podcastban: Szakács Barnabás a győztes koncepcióról mesélt nekünk. A műsor másik vendége Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építész volt, aki a bírálóbizottság tagjaként vett részt a munkában.

Veress Dóra és Gellért Gábor interjúja

Podcast a megújuló Városháza Park tervről: Ez a kör, olyan kör, ami befogad
A Városháza Park nyertes látványterve

Dévényi Tamás felsorolta, milyen kérdéseket kellett végiggondolni a Városháza Park megújításakor a szakembereknek: többek között azt, hogy mi legyen a jelenlegi terület helyén: csak egy tér vagy egyenesen Budapest főtere? Milyen funkciókat kell ellátnia az új parknak? Mennyi zöld felület tud megjelenni itt? És persze az egyik leglényegesebb kérdés, hogy vajon maradjon-e parkolásra alkalmas felület a Városházán és a parkjában, vagy váljon autómentessé?

„A város közepén vagyunk, mondhatjuk, hogy ez a város közlekedési központja is, ide aztán tényleg el lehet jönni tömegközlekedéssel, ha valaki nem biciklivel jár. Ez volt az igazi fontos üzenete a városnak, hogy járjanak elöl jó példával a dolgozói, ne autóval jöjjenek ide, hanem használják a tömegközlekedést.”

Podcast a megújuló Városháza Park tervről: Ez a kör, olyan kör, ami befogad
Dévényi Tamás, építész

Az építész a győztes koncepcióról is nyilatkozott:

A nyertes terv a lehető legnagyobb kerek zöldterületet hozza létre, és ezzel deklarálja a főváros zöld-orientáltságát. Szerintem ez telitalálat. A kör forma nagyon szépen mutatja be azt, hogy mi zöldek vagyunk. Ennek következménye, hogy a burkolatok nagyjából a maradék területek, tehát a városi polgár közterülete helyett a városi polgár zöldje jelenik meg majd karakteresen. (…) Ráadásul a kerek, az egy rendkívül szerethető forma az emberi szem számára. Ha egy szögletes és egy kerek közül választhat, az emberek döntő többsége a kereket választja. Ez térpszichológia, környezetpszichológia.

Podcast a megújuló Városháza Park tervről: Ez a kör, olyan kör, ami befogad
Szakács Barnabás, Lépték-Terv Tájépítész Iroda (Fotó: Bezzeg Gyula)

Szakács Barnabás, a tervező csapat vezetője ismertette az ötletektől a kész tervig tartó folyamatot. Elsősorban a karakteres kör-koncepcióról mesélt a podcastban:

„A különböző funkciók összerendezéséből keletkezett a kör forma. Nem önmagáért a körért rajzoltuk ezt le, hanem a tervezési szempontok hozták létre. (…) Számos történelmi rétege van ennek a térnek: kezdve a történelmi városfallal, vagy hogy nem épült meg a barokk épületnek egy épületszárnya, aztán ott van a fasor, ami az odatelepített butiksornak a mementója, vagy a Merlin Színház, ami trafó volt. Sok olyan városszerkezeti lenyomat van, amit egységbe kell rendezni. Mi azt mondtuk, hogy ez a kör olyan kör, ami befogad.”

PODCAST – hallgasd meg!

Amit még megtudhatunk a podcastból:

  • Milyen felújítást igényelne a Városháza hátsó, a leendő park felé néző homlokzata, és mi tud most megvalósulni?
  • Mit jelent az, hogy van nyertes terv és vannak megvett tervek?
  • Milyen funkciókat kell felvonultatnia ennek a köztérnek?
  • Hogy jelenik meg a terveken a történeti városfal, ami végigfut a tér közepén?
  • Milyen városfal-elképzelése van a győztes tervnek?
  • Hogyan oldották meg a tervezők a szintkülönbséget a területen?
  • Miért volt akadálymentesítő szakember a zsűriben?
  • Mit nem javasolt a megnyert pályázat ötletei közül megvalósítandónak a bírálóbizottság?
  • Hol lehet majd nagyobb tömegrendezvényeket tartani a téren?
  • Hogy lehet megakadályozni, hogy a zöld körben kitaposott ösvények alakuljanak ki?
  • Hogyan néz ki majd a nyertes kör-koncepció a valóságban?

Kapcsolódó tartalmak