Kategória: Élhető város

Csobbanás a Dunában – idén is lesz ingyenes szabadstrand a Római-parton

A harmadik szezonját kezdi meg július közepén a Valyo Római-parti Plázsa

Közel fél évszázadig nem volt alkalmas a Duna fürdésre, ám mostanra újra kiváló minőségűnek mérik a vizét, így 2020 óta minden szezonra kinyit a római szabadstrandja, egyre hosszabb időre. 

A régi Fortepan képeket nézegetve mindig is irigykedtünk, hogy a múlt század elején a nyári kánikulában milyen önfeledten lubickoltak emberek a folyóban, a város számos pontján. A Dunában való fürdést a fővárosi szakaszon 1973-ban tiltották be a vízminőség romlása miatt, és közel 50 évnek kellett eltelnie, hogy a víz minőségét újra megfelelőnek mérjék. 

Csobbanás a Dunában – idén is lesz ingyenes szabadstrand a Római-parton
Fotó: Valyo

Így igazi örömünnep volt, amikor 2020-ban először – akkor még csak egy napos tesztüzemmel – megnyílt a stand első változata. A Római Szabadstrand oldala és a 3. kerületi önkormányzat felhívása alapján idén előreláthatóan július 15. és augusztus 20. között nyílik meg a strand, a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. melletti szakaszon.

Csobbanás a Dunában – idén is lesz ingyenes szabadstrand a Római-parton
Fotó: Valyo

A civil szervezetek – élükön a Valyóval – és a helyi önkormányzat összefogásával megvalósuló projekt nagyon fontos mérföldköve annak a hosszú folyamatnak, hogy a városlakók újra visszakapják a folyót, és mindazt a jót, amit nyújtani tud. 

A partszakaszon vízimentő-szolgálatot, ingyenes ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyat is biztosítanak, írta még meg a Funzine

Kapcsolódó tartalmak