Kategória: Budapest Kids

Játszótér 2.0 avagy a felnőtt munka az új gyerekjáték

Találtunk pár helyet a városban, ahol nem tilos a gyerekmunka. Sőt, ez nem is igazi gyerekmunka, mert a gyerekek még fizetést sem kapnak, a szüleik fizetnek azért, hogy dolgozhassanak. A gyerekeket meg elrángatni sem lehet, mert azt hiszik, hogy éppen szórakoznak. Ilyen furcsa helyek ezek.

Találtunk pár helyet a városban, ahol nem tilos a gyerekmunka. Sőt, ez nem is igazi gyerekmunka, mert a gyerekek még fizetést sem kapnak, a szüleik fizetnek azért, hogy dolgozhassanak. A gyerekeket meg végül elrángatni sem lehet, olyan jól érzik magukat. Ilyen furcsa helyek ezek.

Csapó Ádám írása

A cím kicsit hazudik, a gyerekek mindig is szerettek volna a felnőtt világ részei lenni, és ők még megtehetik azt, hogy nem foglalkoznak annak árnyoldalaival. Például imádnak bevásárolni, másodpercek alatt telepakolják a legnagyobb kosarat is, nem problémáznak az árakon. Egy gyereknek a pénz az, ami apa és anya pénztárcájában magától termelődik, és amikor kéri a pénztáros, oda kell neki adni és már lehet is tolni a kosarat. Ez nem mehet így tovább, meg kell nekik mutatni, hogy milyen a való világ! Léteznek olyan helyek, ahol bosszút lehet állni a kislányokon és kisfiúkon, megmutathatjuk nekik, hogy gondtalan életük napjai meg vannak számlálva. Beállíthatjuk őket pár órára felnőtteskedni, ahol majd szépen ráébrednek, hogy milyen jó csöndben játszani, amíg még lehet. Vagy nem.

Pénztárosnak lenni is tök jó lehet, ugye Anya?

Minden gyerek álma így teljesüljön, van ilyen hely Budapesten, ahol a gyerek kipróbálhatja, hogy milyen pénztárosnak, árufeltöltőnek lenni, szállodában becsekkolni embereket, rádiós műsort vezetni, vasúti forgalmat irányítani, levelet kézbesíteni. Melyik gyereket ne érdekelte volna legalább egyszer valamelyik munkakör? Gyerekszemmel a postás gazdag ember, mert sok pénz van nála, az árufeltöltőnek pénz sem kell, hiszen nála van minden kaja, a szálloda recepciósának pedig hatalmas háza van. Idáig csak irigykedve nézték, hogy milyen jó, ha az embernek munkája van, de a Minipoliszban ezeket ki is próbálhatják. A legújabb terület, ahonnan a gyerekek kitúrhatják a felnőtteket, az a mini-repülőtér, ahol utasfelvétel, utasbiztonsági ellenőrzés és egy repülőgép belseje is csalogatja a szabályokat kivételesen betartani kívánó gyerekeket. Ideális reptéri élmény várja őket eltűnt csomagok, késő gépek és turbulencia nélkül.

Szirénázás a gyertyák elfújása helyett

Miután híre ment, hogy az Országos Mentőszolgálatnál olyan jófejek a mentősök, hogy egy 3 éves kisfiút rohamkocsistul, tortástul megleptek a születésnapján, azóta minden szülő ezt akarja a gyermekének. Az Országos Mentőszolgálat nem játszótér, de úgy látszik, hogy tényleg jófejek, mert nem mondtak rögtön nemet a számtalan megkeresésre. Átgondolták, hogy mi az, ami nem hátráltatja a kollégákat az életmentésben, és kicsit visszarángatták a földre az elrugaszkodott kívánságokat. Szóval nem lesz vöröskeresztes torta, amit egy villogó kocsival hoznak házhoz, miközben dübörög a hangszóróból az Alma együttes. Ami viszont van, az mégis több, mint fair. Előre egyeztetett időpontban, ha valakinek bizonyíthatóan születésnapja van és az állomáson (az ország mind a 256 állomásán!) van szabad autó, akkor be lehet ülni, lehet kérdezni, és az ünnepelt még a szirénát is meg tudja szólaltatni, ha erre vágyik évek óta.

Játszótér 2.0 avagy a felnőtt munka az új gyerekjáték
Fotó: Országos Mentőszolgálat / Facebook

Tűzoltó leszel s katona. Vadakat terelő juhász!

Tűzoltó biztos lehet a gyerekből, ha a szülei a Budapest Gardenben akarnak lazulni. Amíg ők fröccsöznek, addig a gyerek felvehet egy méretarányított tűzoltó ruhát és sisakot és elmehet tüzet oltani. Nem azért, mert itt mindig tűz van, de van rá lehetőség, hogy legyen, ha van érdeklődő is. A tűzgyújtásra, no meg annak eloltására pedig biztos lesz jelentkező, hiszen ezek otthon a szigorúan tilos kategóriába esnek. Na jó, ne egy Rammstein-koncertet képzeljünk el, de azért igazi tűz van, amit tényleg el lehet és el is kell oltani – mégsem loboghatnak ott a lángok egész nap. Lehet nyomulni tűzoltóautóval, és ami a legjobb, le lehet csúszni azon a csövön is. Nem veszélyes és a tűzoltás mellett ez az egyik fénypontja az ittlétnek. Nyugodtan hagyjuk lecsúszni a gyereket, ha Bridget Jones-nak sikerült, akkor neki is fog!

Grátisz 

Na jó, nem is a gyerekmunkáról volt szó, csak meg akartuk mutatni, hogy van pár új ötlet, amikkel viszonylag értelmesen le lehet kötni a gyerekek figyelmét. El lehet ezt vinni azonban még izgalmasabb irányokba is, Chile-ben például létezik egy banda, ami punk zenét játszik gyerekeknek. A nagyon vadul hangzó Los Frutantes (A gyümölcsök) tagjai – nem meglepetés – gyümölcsöknek és zöldségeknek vannak öltözve, szövegeik pedig az egészséges életmódról szólnak. Arról énekelnek és kiabálnak, hogy milyen sok a vitamin és a rost ezekben a termékekben, milyen finomak és egészségesek, miközben apró gyerekek tombolnak körülöttük.

Játszótér 2.0 avagy a felnőtt munka az új gyerekjáték
Fotó: Los Frutantes / Facebook

Ízelítőt a produkcióból itt lehet megnézni.

Kapcsolódó tartalmak