Kategória: Élhető város

Egészséges kutyusjégkrém házilag

Magyarországon átlagosan minden második háztartásban él egy kutya, ez Budapestre levetítve is többszázezer kutyát jelent. A kutyák (többnyire) ösztönlények és (nagyjából) mindent meg akarnak enni, amit adunk nekik, ezért a mi feladatunk kiválasztani, hogy mikor, miből, mennyit ehetnek. Nyáron, nagy hőség idején különösen fontos, hogy rájuk is odafigyeljünk.

Magyarországon átlagosan minden második háztartásban él egy kutya, ez Budapestre levetítve is többszázezer kutyát jelent. A kutyák (többnyire) ösztönlények és (nagyjából) mindent meg akarnak enni, amit adunk nekik, ezért a mi feladatunk kiválasztani, hogy mikor, miből, mennyit ehetnek. Nyáron, nagy hőség idején különösen fontos, hogy a rájuk is odafigyeljünk. Szerencsére az emberek (legtöbbször) jobban szeretik az állataikat, mint saját magukat, ezért különös gonddal válogatják meg, hogy mi kerül a kutyatálkába – ugye ez nálatok is így van?

Csapó Ádám írása

Mielőtt tovább olvasod, ezt fontos tudni: a te kutyádat te ismered, ha valami szimpatikus a listánkon, de a kutyád nem szokta szeretni vagy allergiás rá, akkor azt ne használd. Ez egy ötletbörze, aminek két fő célja van: figyelj oda a kedvencedre a nagy hőségben is, illetve ne adj a szájába diszkontjégkrémet csak azért, mert kinézi a kezedből! Ha jót akarsz neki, de nincs kedved jégkrémekkel vacakolni, akkor csak zuhanyozd le langyos-hideg vízzel, különös tekintettel a mancsaira és a hasára! Ha a városban császkáltok, akkor pedig keress olyan ivókutyakat (bocs), ahol ő is tud inni.

Egészséges kutyusjégkrém házilag
Fotó: Unsplash

Technikai kérdések

Online egy csomó olyan receptet fogsz találni, ami inkább a gazdiknak készül. Azt ajánlják, hogy használj kókuszkrémet, liofilizált málnát és wagyu bélszínt. Még a tálalást is kitalálják neked, hogy ne maradj szégyenben, ha kutyástul beesnek hozzád a Michelin-ellenőrök. Kis szilikon tappancsformák vásárlására bíztatnak, amiket a kutya sem fog értékelni, se az a környezet, ahol majd le kell bomlaniuk. Szóval ne! Viszont lentebb költséghatékony és gyors ötleteket találsz, amiket bármikor megvalósíthatsz és továbbgondolhatsz.

Amit ne!

Az előre gyártott kutyaélelmiszerek, a jégkrémek is, csomó olyan összetevőt tartalmaznak, amit egyébként jóravaló gazdi nem adna a kutyájának, az otthon készült verziót viszont abszolút kontroll alatt tarthatod. A cukorral az a baj, hogy cukor (és cukorbeteg is lehet tőle), a csokoládé, az édesítők és egyes diófélék bármilyen hőmérsékleten és formában mérgezőek számára. A tejtermékek állnak a kutyaallergia lista élén, ezeket kerüld. (Ha nem bírod ki, hogy kerüld a tejes dolgokat, akkor joghurtot használhatsz, ha szerinted a jégkrém az édes, és kész, akkor tehetsz bele banánt, de egyikből sem sokat!)

Egészséges kutyusjégkrém házilag
Fotó: Unsplash

Összefoglalva 

  • Ne adj neki a saját jégkrémedből/fagyidból, bármilyen szépen is pislog a kutyád!
  • Nézd meg, hogy a gyönyörű csomagolásban árult mancslogós jégkrémek összetevőit szívesen odaadnád-e kedvencednek külön-külön is!

Pálcikás kutyajégkrém

Ha pálcikás jégkrémet akarsz csinálni, előbb ismerd be, hogy neked fontosabb, hogy pálcikás legyen! Mondjuk mert jól mutat majd instán. Igen, Lassie hazatalál, Rex meg kinyitja a számzáras aktatáskát, de ne várd, hogy a kutyád majd mancsba veszi a pálcikás jégkrémet, és úgy fogja enni. Ha mégis szeretnél lájkokat gyűjteni, akkor kutyarágcsa-pálcákat vagy szárított csirkelábat is bele tudsz szúrni a fagyijába. Az viszont ne legyen akkora, ami keresztbe állhat a szájában vagy torkában! Pálcikaszúrkálás nélkül is garantált a siker, hidd el!

Egészséges kutyusjégkrém házilag
Fotó: Unsplash

Itt a lényeg – amiből lehet kutyajégkrém

  • Beugró szintnek számít, ha bármilyen rágócsontot, rágórudat, disznófület, stb. a hűtőbe teszel és hidegen adod neki oda. Ezzel kevés munka és kevés a kockázat is.
  • A nedves táp kevés vízzel lefagyasztva is működik, ezzel is kevés a rizikó. 
  • A megtisztított sárgarépa egy csoda: jó a fogkőre, tele van vitaminnal, reszelve formába is lehet önteni, és úgy lefagyasztani. Lehet simán csak hűtőhidegen, egészben is adni, eljátszik majd vele, mint kutya a csonttal.
  • Egy jól elkészített csontleves már a kollagén miatt is formába önthető és egészséges. Ha kis adagokba porciózzuk némi hússal (és sárgarépával), és lehűtjük, akkor gyakorlatilag készen is vagyunk.
  • Kipróbált zöldségeket és gyümölcsöket pürésíthetsz, de figyelj, hogy az alapok meg legyenek hámozva, ki legyenek magozva.
  • Az interneten nagy százalékban használnak mogyoróvajat is, de ezt – rögtönzött közvéleménykutatás alapján – a magyar gazdigyomor még nem veszi be, úgyhogy a kutyagyomorba csak akkor kerül majd, ha te meglátod benne a lehetőséget. Ha felcsillant a szemed, akkor javasoljuk, hogy kevés adaggal, más, biztonságos hozzávalókkal elkeverve kezdd el használni!
Egészséges kutyusjégkrém házilag
Fotó: Pexels

Extra tippek:

  • Bármit megszórhatsz egy kis apróra vágott szalonnával vagy a kedvenc tápjának darabkáival (ez segíthet a kezdeti bizalmatlanságon is).
  • Bármilyen kutyabarát is, amit készítettél, ne hagyd, hogy egyben lenyelje, ne adjál neki túl sokat belőle!
  • Ha fagyasztasz, ne használj sok vizet! Nem jó, ha a nagyobb fagyott darabok a gyomrában olvadnak fel vagy felsebzik az ínyét.
  • Ha nem akarod a jégkockatartóidat befogni kutyajégkrém fagyasztásra, használj elmosott joghurtos poharat, az adagban is jobban közelít majd kutyád igényeihez!

Még több kutyás tartalom itt és itt és ez is hamarosan aktuális lesz. Vagy nem.

Kapcsolódó tartalmak