Kategória: Élhető város

Rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning

A Lánchíd felújítása idén Budán ad lehetőséget a kísérletezésre a Duna mellett.

Kivételes nyár lesz az idei – a Lánchíd felújításával nem csak az ország egyik legfontosabb műemléke születik újjá, de a munkák miatt lezárás alatt ideiglenesen egy különleges közösségi tér is létrejön. Jön a RAKPART 2021 folytatása, idén Budán, és ezzel indul a Budapest Tuning is! Once in a lifetime alkalom! Ugye jöttök?

Miért van lezárva a terület?

A 2021-ben elindul felújítás óta folyamatosan változik a híd arculata és környezete, a sok-sok párhuzamosan végzett munka miatt mindig más-más részeit ölelik épp körbe állványok. Idén nyárra jutott abba a szakaszba a munkálatok sora, hogy átépítik a budai hídfőnél a partközeli – a rakparti forgalom mellett eddig hozzáférhetetlen – szerkezeti részeket, illetve kijavítják az acélszerkezeten lévő hibákat, így augusztus közepéig  szüneteltetni kell a híd alatt átfutó budai alsó rakpart forgalmát egy rövid szakaszon. Az így létrejövő funkciótlan zárványterület belakása lesz az idei nyár egyik legnagyobb dobása Budapesten. 

Rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning
Kép: Valyo

Mi lesz itt a nyáron?

Hogy ne csak az üres aszfalt árválkodjon itt, amíg az autóforgalom kényszerűen szünetel, egy ideiglenes köztérré, pihenőparkká változik az 1, 5  kilométer hosszú szakasz, ami a Halász utca és a Döbrentei tér között húzódik. Pontosabban a pesti alsó rakpart tavalyi kísérletének folytatása kerül át a szemközti, árnyékosabb oldalra. A kitelepülés – egy gyors újratervezés után – a héten indul meg, és várhatóan július 15-re a városlakók már birtokba is vehetik az új közösségi teret.

Rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning
Kép: Valyo

Ha jártatok tavaly nyáron a RAKPART 2021-en, sejthetitek mi minden jóra lehet számítani majd itt is idén. A cél már az elmúlt nyáron is az volt, hogy különböző ideiglenes és kísérleti urbanisztikai eszközökkel egy izgalmas közparkká válhasson a folyómenti terület, ahol a városlakókkal közösen tudjuk kipróbálni, hogyan lehet máshogy használni egy leaszfaltozott közteret. 

Budapest Tuning indul!

Ezzel a projekttel indul el élesben a Budapest Tuning is  – a Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata közös pályázatának egyik nyertese ugyanis a Valyo, a város és folyó Egyesület volt. Akik a tavalyi sikeres rakparti projekt folytatásával neveztek, ami az ideiglenes lezárások miatt tökéletes otthonra talált, ezúttal Budán, sőt az 1. kerület is csatlakozott a ötlethez. 

A Budapest Tuning keretében összesen 13+1, nagyon változatos projekt valósul meg 2022. év végéig az ötletgazdákkal együttműködésben, ezekről itt tudsz olvasni bővebben. A program lehetőséget ad arra, hogy a kezdeti javaslatokat együtt fejlesszék tovább a kiírók és a pályázók.

Rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning

Kapcsolódó tartalmak