Kategória: Élhető város

Lefutni lenne könnyebb vagy betartani? – Indul a Budapest 50 km-es gasztró-kihívás

2022-es klímahéthez csatlakozva idén is elindult szeptember 19-én a 30 napos kihívás, aminek lényege, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek a főváros 50 kilométeres közelében termettek vagy készültek el.

2022-es klímahéthez csatlakozva idén is elindult szeptember 19-én a 30 napos kihívás, aminek lényege, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek a főváros 50 kilométeres közelében termettek vagy készültek el. De hogy is néz ki ez a valóságban, kik vágnak bele a Marom “diétájába” és hol/hogyan lehet csatlakozni?

Sokszor bele se gondolunk, hogy mennyire természetesnek vesszük ma már, hogy mindig minden kapható a boltokban, szezontól és földrajzi távolságtól függetlenül. A polcokon lévő termékek jelentős része nem hazai, azaz rengeteget utazik (több tízezer km-t akár), mire az üzletbe elér, és ezalatt kezelik, hűtik, tartósítják és túlcsomagolják a termékeket.

Lefutni lenne könnyebb vagy betartani? – Indul a Budapest 50 km-es gasztró-kihívás

Az 50 km-es “diéta” eredeti koncepciója az, hogy ebben a 30 napban a résztvevők csak olyan élelmiszereket vásárolnak és fogyasztanak, amelyeket 50 km-en belül termelnek meg vagy állítanak elő. Vagyis lokálisan és szezonálisan étkeznek, lehetőleg helyi termelőktől.  Az már egyéni vérmérséklettől, időtől és persze pénztárcától is függ, ezt ki mennyire veszi véresen komolyan. 

Nem fogunk a kihívás ideje alatt vasvillával kergetni, ha bekapsz egy Milka csokit, vagy ejnyebejnyézni, ha nem úgy sikerült a bevásárlás, ahogy tervezted – ígérik az ötletgazdák.

A kihívásnak is több szintje van – belépő, haladó, szuperhős – a cél nem a vasszigor, hanem felhívni a figyelmet a “helyi” gazdaságok és termelők fontosságára, felmérni a saját vásárlási berögződéseket és értékelni azokat, és persze kipróbálni, mi az, amin lehet változtatni, hiszen 30 nap alatt azért már akár szokássá is válhat egy-egy jó gyakorlat. És persze az is egy érdekes tapasztalat lesz, hogy tényleg mi az az élelmiszer és termék, amit valóban meg lehet találni Budapest közvetlen környezetében.

Lefutni lenne könnyebb vagy betartani? – Indul a Budapest 50 km-es gasztró-kihívás
Fotó: Soós Bertalan

A kezdő csapatban benne van Oltai Kata, Zubreczki Dávid, Horváth Kristóf az Esti Kornél zenekarból, de építészek, színészek, írók is (van aki családostul) – így nagyon vegyes a társaság – eltérő életmóddal és ritmussal – izgalmas lesz látni, ki hogy boldogul. 

A részletes szabályokat és ötleteket ITT találod.

Csatlakozni pedig ITT tudsz. 

Kapcsolódó tartalmak