Kategória: Nádas Péter Budapestje cikkek

Séta Nádas Péter Budapestjén – Kultikus fővárosi terek az életműben

Nádas Péter szövegei utazások. Nemcsak irodalmi értelemben véve, ahogy már sok-sok tanulmány és elemzés foglalkozott vele, hanem várostörténetileg is. Életművéhez ikonikusan kapcsolódik szülővárosa, Budapest, és annak bárki számára ismerős terei.

Nádas Péter szövegei utazások. Nemcsak irodalmi értelemben véve, ahogy már sok-sok tanulmány és elemzés foglalkozott vele, hanem várostörténetileg is. Életművéhez ikonikusan kapcsolódik szülővárosa, Budapest, és annak bárki számára ismerős terei. 

Gömbös Zsófia (f21.hu) írása

A szülői ház a Péterfy Sándor utca 27-ben található gangos épület, nem messze a Keleti pályaudvartól, de Nádas első emlékei sokkal inkább ahhoz a bombatámadáshoz köthetők, amely a Damjanich utca 42-es szám alatt álló házat érte 1944-ben. A „ház egyik felét egy bomba egyszerűen leszelte, de a lépcsőház és a ház másik fele, velünk együtt, csaknem épen megmaradt”. A környék többször is szerepet kap írásokban, az Emlékiratok könyvében ugyancsak bombázás pusztítja el az utca 38-as számú épületét. Két utcával arrébb áll a Dembinszky 37, az a bizonyos csillagos ház a Világló részletekből, ahol a házmester nem szokványos módon rengeteg zsidón segített.

Séta Nádas Péter Budapestjén – Kultikus fővárosi terek az életműben
Valuska Gábor Fotója

Nem messze innen van a Városliget és az úgynevezett Felvonulási tér, ahol a Világló részletek május 1-jei felvonulást felidéző, megrázó jelenete játszódik. A Liget a Párhuzamos történetekben is említésre kerül, ide utazik Kristóf Klárával, miután felkereste őt a munkahelyén, az Abbázia kávéházban. Az Oktogonon található kultikus kávéház helyén ma bankfiók működik, de fénykorában a kulturális és politikai élet egyik központjának számított. Kicsit arrébb sétálva, a fákkal szegélyezett Teréz körúton megtalálhatjuk a 11-es házszámot is, ahol a Világló részletek két központi figurája, az író Magda nagynénje és férje lakott.

Pesten maradva kiemelkedő helyszín még Nádassal kapcsolatban Újlipótváros. A Világló részletek megkerülhetetlen zónája a környék, de egyes helyszínei, például a Palatinus-házak a Párhuzamos történetekben is ugyancsak feltűnnek: „valahonnan a Margit híd felől vontatóhajó közeledett, a vízen szétterülő, a folyam kővel kibélelt ágyát is megreszkettető éktelen lármája a mellékutcákon át beszivárgott a házak közé. Aki ebben a városnegyedben élt, hozzászokott a zajhoz, mely jött, átvonult, lassan elhalt a folyó felett”. A zaj mára sem szűnt meg, talán csak átalakult, a hajók hangja helyett a város nyüzsgése töri meg a csendet a környéken. A Margit híd is ugyanott áll ma is, persze az 1944-es felrobbantása után újjá kellett építeni. A Világló részletek a megsemmisült híd helyére felállított pontonhidat említi, amit Mancinak becéztek a pestiek, mivel ideiglenesen „a saját édes nővérét váltotta ki”

A Margitsziget egyrészt az illatozó virágok, a hatalmas zöldterületek otthonaként, másrészt a homoszexuálisok népszerű találkozóhelyeként jelenik meg a Nádas-szövegekben. A szigeten található Nagyszállóban, vagyis a későbbi Danubius Grand Hotelben emlékezik vissza gyerekkori élményeire a Párhuzamos történetek Kristófja. A szálloda ma is működik, bár a regénybeli szereplők aligha ismernék fel, az 1965-ös dunai árvíz után szinte teljesen újjá kellett építeni. Kristóf a regényben az Árpád-hídon át hagyta el a szigetet, öngyilkosságon gondolkodva. Átérve a budai oldalra, a Szent Lukács Gyógyfürdőben, vagyis a Lukácsban járva bárki megmártózhat ugyanabban a „férfi medencében”, ahol a Párhuzamos történetek Karakasa és Rott Andrása is tette.

Budán a Svábhegy és az Orbánhegy igazán érdekes az író szempontjából. A svábhegyi vidéket pásztázva igazán Nádas prózájában érezhetjük magunkat, főleg, ha odaképzeljük az ÁVH-sokat a fás-bokros tájba. 1950-ben költözött oda a család, egy kommunista pártvezetőknek kiutalt villába, később hihetetlenül láttató részletességgel írt a környékről az Emlékiratokban és a Bibliában.. A Dobsinai út 12-es házszámú villát mind a Párhuzamost történetek, mind a Világló részletek említi. Nádas nagynénjének családja 1933-tól lakhatott a házban, mielőtt 1944-ben három nap alatt kénytelenek voltak csaknem mindent hátrahagyva elhagyni azt.

A hatalmas életmű számtalan ponton kapcsolódik tehát Budapesthez, az érdeklődők szeptember 30. és október 2. között a Nádas Péter Budapestje fesztivál keretében vezetett túrákon is felfedezhetik az író világának kultikus helyszíneit. Október 1-jén a Svábhegyre zarándokolhatnak fel, 2-án pedig a VII. kerületet és Újlipótvárost járhatják be történelem, irodalom és egyéni sorsok összekapcsolódásai után kutatva.

Kapcsolódó tartalmak