Kategória: Fókuszban

Csemegézzünk az erdő finomságaiból

A vadgesztenyén túl is van gyűjteni való a fővárost övező erdőkben. Válogatásunkban az őszi erdő ajándékaiból ajánlunk néhányat, melyekből egy kellemes túrázás alkalmával szedhetünk magunknak.

A vadgesztenyén túl is van gyűjteni való a fővárost övező erdőkben. Válogatásunkban az őszi erdő ajándékaiból ajánlunk néhányat, melyekből egy kellemes túrázás alkalmával szedhetünk magunknak.

Mit gyűjthetünk az erdőben?

Gesztenye

Maradjunk azért egy kicsit az első sorokban említett gesztenyénél, melyből bőven találunk a Budai felső rakpart sétányán járva, a Gesztenyés kertben is, de a város sok más parkján áthaladva is találkozhatunk vele. Ebből a termésből nemcsak a gyerkőcök által kedvelt figurák építhetők némi kreativitás és fogpiszkáló vagy gallyak segítségével, de a háztartásban is jó hasznát vehetjük. Ha szeretnénk például környezettudatosan mosni, akkor elegendő 8-10 szem vadgesztenye, melynek vizes főzetéből tökéletes folyékony mosószer készíthető színes ruhák számára. 

Csemegézzünk az erdő finomságaiból
© Izabella Árvai, Pexels

Csipkebogyó

Örök klasszikus, és nem véletlenül nagy kedvenc a puhára érett csipkebogyó, amiből már néhány szem is elegendő arra, hogy bőséges C-vitamin tartalmú tea készüljön belőle. A gyümölcsöket a lobogó víznél hidegebb vízben kell áztatni, és ízlés szerint mézzel, akár citrommal ízesíthető. Ha tuti lelőhelyet találsz, ne elégedj meg egy-két maroknyival, bőven tárazz be belőle, hiszen a megtisztított gyümölcsök szárítva a nyári időszakban is tökéletes frissítő ital alapját adják majd. 

Csemegézzünk az erdő finomságaiból
© Markus Winkler, Pexels

Csalán

Ha az erdőt járod, ne csak a bokrok, fák ajándékait keresd, kutass friss, zsenge hajtású zöld levelek után is! A csalán a téli-őszi szezonban jól jöhet, ha túl drágának találod az üzletekben található salátákat, zöld leveles növényeket. A spenót egyik legjobb helyettesítője lehet, hiszen főzelék, leves is készíthető belőle. Ha ennél egyszerűbb módját szeretnéd a csalán feldolgozásának, akkor pedig marad számos jótékonya hatással bíró csalántea! 

Csemegézzünk az erdő finomságaiból
© Lora Rikky, Pexels

Pongyola pitypang

Ennek friss hajtásaiból sincs hiány mostanában! Ha valaki szereti például az olasz konyha egyik népszerű zöld növényét, a rukkolát, akkor a pongyola pitypang levéllel is jó bartáságba kerül. Ne úgy tekints rá, mint egy gyomnövényre, hanem mint egy finom, fanyarkás-kesernyés vitaminbombára, amiből saláta, pizzafeltét, párolt köret is készíthető. 

Galagonya

A zöldek után következzék ismét egy piros, ami nem más, mint az apró, egykoron lisztként is használt galagonya. Az anyabokor alatt is találhatsz már belőle, de a bokron is ott csücsülnek még a fagyokra váró bogyók, amikből – a csipkebogyóhoz hasonlóan – készülhet tea, illetve ráérősebbek lekvárt, húsok mellé  is főzhetnek. Ha többet gyűjtöttél a kelleténél, a maradékból a fagyasztóba is tehetsz. 

Dió

A város diófái mellett sem érdemes szó és körbetekintés nélkül elmenni. Ezt talán nem is érdemes indokolni, elég, ha besétálsz valamelyik vásárcsarnokba, és csekkolod, hogy mennyibe kerül egy kg ebből a karácsonyi sütikhez nélkülözhetetlen, de önmagában, nassolnivalóként is finom termésből… 

Csemegézzünk az erdő finomságaiból
© Oksana D, Pexels

Bükkmakk

Kevésbé ismert, ám annál finomabb és különlegesebb csemege az európai bükkfa termése, amiből egykoron olajat sajtoltak, lisztet is készítettek. Hogy a gesztenyebarna, háromszögletű magocskákból egy evésre elegendő legyen, bizony meg kell egy kicsit dolgozni, de szerintünk megéri a fáradságot a keresgélés és a begyűjtés. A bükkmakk a szelídgesztenyéhez hasonló ízvilággal ajándékozza meg a kóstolókat. 

Fontos! Egészségügyi probléma esetén kérünk, hogy mielőtt bármelyik, általunk ajánlott termésből, levélből bármilyen formában fogyasztanál, konzultálj a kezelőorvosoddal! 

És, hogy miből és mennyit szabad gyűjtenünk, illetve magunkkal vinnünk, ebből a videóból tudhatod meg:

Kapcsolódó tartalmak