10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

1823. január 1-én született Petőfi Sándor, vajon milyen lenne Budapest az ő szemével? Mit kérdezne, ha végigsétálna a Duna partján? Mit nem értene?

Csapó Ádám írása

A Lánchíd nemsokára elkészül?? – értetlenkedne a költő.

A híd újjáépítése 2023-ban fejeződik be, részben már át is adták. Petőfi viszont joggal lehetne zavarban, hiszen a szabadságharc évei alatt is már csak az utolsó simítások hiányoztak ahhoz, hogy a híd elkészüljön. Azt már nem nézhette végig (mi elmondanánk neki?), ahogy a szabadságharc vérbe fojtásáért is felelős Haynau avatta fel a hidat 1849. novemberében.

10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

Miért ilyen nagy mindenki? Ilyen jólétben élnek a magyarok a 21. században?

Petőfi joggal gondolhatná, hogy a testméret és a gazdagság összefügg, ő maga is feltűnően vékony volt és élete nagy részében távolról sem élt jómódban. A 19. században nem volt feldolgozott élelmiszer, ami volt, az nem volt mindenkinek elérhető. A Pesten élők nagy része szegény volt, egyik napról a másikra élt, éhezett, a túlsúlyos emberek száma messze alatta volt a mainak, és egyfajta társadalmi státuszt mindenképp jelölt.

Milyen szobor áll a Gellért-hegy tetején?

A Szabadság-szobor 1947 óta áll a hegy tetején, arra emlékezünk vele, amikor a II. világháború végén a szovjet csapatok kiűzték Budapestről a németeket. Vagyis, azok az oroszok segítettek nekünk, akik száz évvel korábban még a szabadságharc leverésében vállaltak oroszlánrészt. Ezt Petőfi bizonyosan felháborítónak találná.

Mi a lapos épület a szobor mellett?

A lapos épületet mi Citadellaként ismerjük. Az épületet az a Haynau építtette, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leveréséért, az aradi vértanúk és Batthyány Lajos kivégzéséért is felelős volt. A citadella is – más országok hasonló építményeitől eltérően – azért épült, hogy a magyarokat fenyegesse, nem pedig, hogy védelmükre legyen. A költő valószínűleg meg lenne döbbenve, hogy az épületet még mindig nem pusztítottuk el.

10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

Valószínűleg értékelné a technikai fejlődést.

1846-ban elindult a gőz-hajtotta vasúti közlekedés Budapesten is. 1847-ben Vasuton című versében nagy rajongással írt első élményeiről. Nem láthatott viszont bicikliseket, autókat, villamosokat hemzsegni, egyéb furcsa vagy zajos gépeket sem. A levegő inkább a lótrágya szagától volt terhes, mint a szén-dioxidtól. Az utak nemhogy aszfaltozva nem voltak, még a macskakőnek való kő bányászata is váratott magára a század végéig. Petőfi jártában keltében sáros pesti utakhoz volt szokva, lovaskocsikhoz, szekerekhez. A polgári légi közlekedés – pláne annak fapados változata – még álmodozás szinten sem létezett. 

10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

Petőfi az egyik legismertebb magyar költő, akinek közel 850 verse maradt az utókorra.

A szabadságharc előtt Pesten irodalmi kört is szervezett, joggal kérdezhetné, hogy kik számítanak most elismert költőnek? A nők karrierálmait illetve költői ambícióit nem támogatták nagyon a 19. században (bár tudunk pár költőnőről, akik a társadalmi elvárások ellenére is írhattak és jelentethettek meg verses köteteket). Érdekes lehetne számára az is, hogy a 21. századra milyen megjelenési formái alakultak még ki, és milyen témákkal dolgoznak a modern költők. Ha Szabó T. Annát és Beton.Hofit említenénk neki – hogy csak két nevet ragadjunk ki a több ezerből – nem nagyon lőnénk mellé.

Miért öltözik mindenki ilyen férfiasan? – kérdezhetné.

Ez utóbbival arra célozna, hogy – bár ez nekünk már nem tűnik fel – a nők többsége nadrágot hord, ami a 19. században elképzelhetetlen lett volna. A költő korában egy igényesebb pesti nő nyugati divatlapokat követett, fűzőt hordott, drótvázat, rajta 5-6 alsószoknyát, lapos talpú cipőt. A bő ujjú blúzból előbújó kezekben nem mobiltelefont tartottak, hanem napernyőt, legyezőt, díszes kendőket. Hosszú hajukat fésűkkel, tollakkal díszítették, loknikban vagy kontyba kötve hordták. Erős sminket csak az utcán hemzsegő prostituáltak viseltek.

10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

A nagy kávéházak még mindig népszerűek,

de ha az utcán áll a sor, akkor abban valószínűleg nem a szegény értelmiségi művészek várakoznak, mint a költő idejében. Amíg a 19. században melegedni, olcsó reggeli reményében és a társaságért jártak nagy kávézókba, addig a 21. században a legcsillogóbb kávézók előtt turisták állnak, hogy bejutva szelfit készíthessenek.

A magyarok többsége még 200 év elteltével is úgy gondolja, hogy Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elszavalta a Nemzeti Dalt.

Ez nem igaz. A verset két nappal a szabadságharc előtt írta, naplójából tudjuk, hogy elszavalta az akkori Pilvax kávéházban, az orvosi egyetemen és az összegyűlt ezrekkel a Landerer-nyomda előtt is, miután több példányt szétosztottak az ott várakozók között. Viszont a Nemzeti Múzeumhoz kapcsolódóan a Nemzeti Dalról a naplójában nem tesz említést.

10 dolog, amin megdöbbenne a ma 200 éve született Petőfi Sándor

Miért ilyen nehéz még ma is politikáról indulatok nélkül beszélgetni? – kérdezhetné.

Erre nehéz lenne indulatok nélkül válaszolni.