Kategória: Kult

Berg Judit, a krimiíró

Az első mondat az utolsó mondat tükrében más értelmet nyer! Ilyen könyvet akartam írni – mondja Berg Judit a Budapest Te+Én podcast karácsony előtti adásában. Akkor dolgoztam jól, ha az olvasóim, amikor a könyv végére érnek, elkezdenek visszalapozni, és megkeresik a nyomokat, melyek alapján minden érthetővé, világossá válik. Abban reménykedem, hogy „A Möbius Akta” ilyen lett.

<strong>Berg Judit, a krimiíró</strong>
Berg Judit (Fotó: Kenéz Kíra)

Judit számosan számtalan gyerekkönyvet írt már. Rumini, Lengemesék, Hisztimesék, Az őrzők, Két kis dínó és társai. Most azonban számára eddig felderítetlen terepre tévedt: felnőtteknek írt, méghozzá egy mozgalmas és érzelmes krimit.

Ahogy indult…

Volt egy gondolatom egy amatőr nyomozónőről, aki civilben bűnügyi filmek forgatókönyvírója. Mivel egy író egész életében történeteket fejleszt, egy-egy bonyolultabb esetnél eszébe jutnak olyan megoldási lehetőségek, amelyek egy profinak nem. Természetesen ezek nem sima ügyek, nem lopás vagy rablás. Kitaláltam az én „Miss Marple” figurámnak többféle kalandot is 9-10 évvel ezelőtt. És az ötleteimet – egy kivételével – elfelejtettem. Nagyon bosszant, sosem történt még ilyen velem. Általában felírok két szót, és azt elolvasva eszembe jut minden. Itt nem.

<strong>Berg Judit, a krimiíró</strong>
Fotó: Kenéz Kíra

Az okok…

Tele voltam kételyekkel. Könnyedén és jól írok gyerekeknek. De vajon felnőtteknek tudok-e írni? Fogja őket érdekelni? Persze általában az volt a válaszom, hogy igen. De olyan is előfordult, hogy azt gondoltam, hogy dehogy. A másik: volt egy nagymamám, akinél mindig szabadkoztam. „Jaj, nagymama, azért nem hívtalak, mert annyit dolgoztam, hogy a fejemet sem tudtam felemelni…” Erre mindig azt mondta: „Kislányom, az embernek arra van ideje, amire akarja.” Ez nagyon igaz. De volt egy harmadik okom is, amiért húztam az időt: szerettem volna könyvet írni a férfi-nő kapcsolatokról, problémákról. Ez is nagyon vonzó téma számomra. Aztán arra jutottam, hogy ezt a sok mindent összekapcsolom. Írok egy gondolkodós krimit, amelyben érdekes férfi-nő kapcsolatok vannak.

A legnagyobb dilemma…

Használhatom-e a saját nevemet? Tudom, hogy sokan várták, hogy felnőttkönyvet írjak. De nem szeretném, hogy egy-egy szülő tévedésből megvegye a gyerekének az új könyvemet. Azért egy 18 plusszos könyvet este felolvasni egy gyereknek… az egy rémálom. Persze hamar észreveszi az ember, hogy tévedett, de az rossz érzés, amit szintén nem szeretnék.

Podcast – Hallgasd meg!

Kérdések, amelyekre a podcastban választ kaphatsz:

  • Melyik Berg Judit mű kívánkozik filmvászonra?
  • Mi is az a Möbius szalag?
  • Milyen előtanulmányok kellenek egy krimi írásához?
  • Miben segíthet egy profi hacker?
  • Hogyan tanulhat ki az ember műkincsrablónak?
  • Hogyan dolgozik egy jó könyvszerkesztő?
  • Hogyan indult Judit pályája?
  • Ha valaki jól ír, szükségszerűen író válik belőle?
  • Létezik-e női irodalom?
  • Mi volt a dolga a rendőrségi szakértőnek?
  • Hogyan került be utólag egy új alak a könyvbe?

Kapcsolódó tartalmak