Kategória: Kult

A Diótörő az egyik biztos jele a karácsony közeledtének, de mi lesz azokkal, akik nem férnek be az operába?

Színes karácsonyi figurabörze látható a Diótörőből a cukiságfaktor kimaxolásával.

A Diótörő jó ideje a karácsony egyik előjele, így a december közepi havazásban, a Liszt Ferenc téren megjelenő közösségi tér nem váltott ki döbbenetet a járókelőkből. Popkulturális értelemben Csajkovszkij és E.T.A. Hoffmann Diótörője akkora klasszikus, mint a Reszkessetek Betörők (volt pár évvel ezelőttig), de ha valaki ma született bárány vagy csak gyerek, akkor is érdekes kitérő lehet a színes figurák megtekintése egy köztéren.

Szöveg és fotók: Csapó Ádám

A Budapest Brand nZrt. Budapest Tuning nevű programsorozata tette lehetővé, hogy a FabLab Budapest tervezői közel hozzák az utca emberéhez a Diótörő szereplőit, akikkel a Liszt Ferenc téren, a Zeneakadémia szomszédságában lehet találkozni. 

A művészeti vezető Török Georgina, az illusztrációkat Kecseti Lídiának, Kezes Zsófinak és Szőke Dórának, a térelemeket Iszlai Gáspárnak és Kincses Domonkosnak köszönhetjük.

Az ünnepek előtti nyüzsgésben érdemes kis kerülőt tenni a figurákkal és bútorokkal díszített tér felé, ki-ki választhat magának karaktert, eljátszhatják az operát, de a helyszín abszolút alkalmas egy ünnepi szelfi-sorozat elkészítésére is.

A projekt esztétikája mellett a másik kiemelendő és egyben 21. századi hozzáadott érték, hogy az elemek gyártási dokumentációja nyílt forráskódú lesz, vagyis letölthető és otthon az asztalosműhelyben vagy a konyhaasztalon reprodukálható.

Kapcsolódó tartalmak