Kategória: Mi újság, Budapest?

Sünök kaptak puha téli takarót – álomalom készült a Tabánban

Ha egy sün helyébe képzeljük magunkat, akkor a legvonzóbb helyszín egy száraz falevélből és gallyakból álló halom lehet, ami lehetőség szerint tavaszig egyben is marad és el lehet alá bújni. Segíts nekik téli álmot aludni!

Amikor kevés a táplálék és a hőmérséklet tartósan 15 fok alá süllyed, olyankor a sünök felkészülnek a téli álomra, ami az egyedüli mód, hogy túléljenek. A gilisztából, csigából, rovarokból álló étrendjüket a zsírfelhalmozásra állítják át, majd a legfontosabb küldetésüknek a megfelelő helyszín kiválasztását tekintik.

Milyen a megfelelő helyszín?

A megfelelő helyszín egy sünnek kulcsfontosságú, ugyanis az ősztől tavaszig tartó nagyjából fél évet háborítatlanul kell eltöltenie. Testhőmérséklete 5 fok körülire csökken, emésztése, vérkeringése jelentősen lelassul – hibernálja magát. Ha ebben bármi módon megzavarják és felébred, akkor nagy valószínűséggel elpusztul.

Ha egy sün helyébe képzeljük magunkat, akkor a legvonzóbb helyszín egy száraz falevélből és gallyakból álló halom lehet, ami lehetőség szerint tavaszig egyben is marad. Különös ismertető jele, hogy már messziről látszik, hogy jól el lehet alá bújni.

Sünök kaptak puha téli takarót – álomalom készült a Tabánban

Alom a halomban

A Tabánban és a környékén nagy számban kóborolnak sünök, ezért a FŐKERT munkatársai egy menedéket jelöltek ki számukra. A lehullott falevél mennyisége a környéken nyilván adott volt, a narancssárga hálóval elkerítés pedig kettős célt szolgál:

  • részben nekünk jelzés, hogy olyan területre tévedtünk, ami már foglalt,
  • másrészt a leveleket is egyben tartja, hogy a halom halom maradjon és alom lehessen.
Sünök kaptak puha téli takarót – álomalom készült a Tabánban

A sünöket úgy tudjuk a legjobban segíteni, ha békén hagyjuk őket, és kivételesen nem vesszük figyelembe, hogy körbelengi őket egy cukiságfelhő, amiért minden róluk készült fénykép kattintást hoz.

Sünök kaptak puha téli takarót – álomalom készült a Tabánban

Az alom tehát készen áll a Tabánban, Sün Balázs és testvérei, jó éjszakát nektek!

Kapcsolódó tartalmak