Kategória: Kult

Benkő Nóra: „Nyáron csak nálunk van igazi prózai színház Budapesten”

101. évadát nyitja meg június 1-jén a Városmajori Szabadtéri Színpad. Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Bánsági Ildikó, Hernádi Judit, Gálffi László, Epres Attila, Pokorny Lia, Ötvös András, Ulmann Mónika, Bödőcs Tibor – csak néhány név azok közül, akik fellépnek idén nyáron a budai színpadon. A teljes program április 24-én kerül ki a színház honlapjára, de már most elindult a jegyértékesítés több mint két tucatnyi előadásra. A Budapest TE meg ÉN podcastban Benkő Nórával, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatójával Veress Dóra beszélgetett.

Amikor minden más színház becsukja kapuit, a Városmajori Szabadtéri Színpad akkor éled fel, és nem csak válogatott budapesti produkciókat hív meg színpadára, hanem az évad legerősebb vidéki és határon túli előadásait is.

„Kimondhatom, hogy nyáron csak nálunk van igazi prózai színház Budapesten, ahol nem látványra és csinnadrattára megy a játék, és épp olyan távolságban vannak a nézők, hogy még látszanak a színészek gesztusai” – mondja Benkő Nóra.

Benkő Nóra: „Nyáron csak nálunk van igazi prózai színház Budapesten”
Benkő Nóra (Fotó: Juhász Éva)

Még egy kört mindenkinek

Az Orlai Produkciós Iroda több előadása is látható a Városmajorban idén, de saját produkcióját, az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című dán film színpadi adaptációját is Orlai Tiborral együttműködve állítja színpadra a Városmajori Színpad.

„A Még egy kört mindenkinek négy tanár és az ital története. (…) Az alkoholizmus témáját fontos elővenni, mert azt gondoljuk, hogy most pszichésen sokan vannak bajban, és amikor az ember elveszíti a fogódzót, a legegyszerűbb valami olyan dologhoz nyúlni, ami pillanatnyi boldogságot okoz, és az alkohol például ilyen. Fontos, hogy a témáról őszintén beszéljünk, és olyan előadáson keresztül mutassuk ezt be, ahol jó színészek, minőségi alkotók mesélnek erről.”

Klezmer és honvágy a színpadon

A veszprémi Lévi Story, a Farmerkirály című musical a kevés zenés előadás egyike, amely szintén teret kap a Városmajori Szabadtéri Színpadon idén nyáron.

„Alapvetően nem gondolom, hogy nekünk musicalszínházzá kellene válnunk, és a környékbeliek részéről is igény, hogy ne legyen mindig nagy a hangerő. Ezért elsősorban prózai műveket hívunk a színházba. De nem is zárom ki ezt a műfajt: ha valaminek mondanivalója van, arra nyitottak vagyunk. (…) Ez az előadás kicsit olyan, mint egy új típusú Hegedűs a háztetőn, és nagyon hajaz a mai ukrán problémára. A szereplők onnan jönnek el a zsidóüldöztetés miatt egy szál bőrönddel Amerikába. Fontosnak tartottam beszélni arról, hogy voltak ilyen korszakok, amikor egy szál bőrönddel el kellett indulni, és hogy ne gondolja senki azt, hogy rá nem várhat öt perc múlva ugyanez.”

Benkő Nóra: „Nyáron csak nálunk van igazi prózai színház Budapesten”
„A legfontosabb küldetésünk, hogy megszervezünk produkciókat és a minőséget kitűzve egy teljesen új arculatot adtunk a Városmajori Színpadnak, de mi egy művészcsapat vagyunk, és szeretnénk a saját alkotói energiánkat is beforgatni ebbe a színházba.” (Fotó: Juhász Éva)

SZEMLE+: vidéki és határon túli színházak vendégeskednek Budapesten

A Kristály Színtér bekapcsolásával kibővítették a szervezők a nyár végi SZEMLE+ programot: a Városmajori Színpadon futó hat vidéki és határon túli előadás mellé másik hat, kisebb létszámú kamaradarabot hívtak meg a versenybe, melyeket a Margitszigeten láthat a budapesti közönség.

„A Szemle végén mindig rendezünk egy gálát, díjakat adunk át, de lényegesebb, hogy megünnepeljük a szakmát, megvendégeljük a vidéki és határon túli társulatokat, és hogy felemeljük a művészetet arra a szintre, ahol lennie kéne. Mert most már mindenki felettünk áll, a politika, a könnyűzene, a sport piedesztálra van emelve, és közben azokat az művészeket, akik óriási erőfeszítéssel teszik a dolgukat és csodákat hoznak létre, senki nem ismeri el. Nekünk missziónk, hogy ezt megváltoztassuk, legalább ebben a közegben, és a budapesti közönség számára elhozzuk ezeket a gyöngyszemeket.” 

KRISTÁLY

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Margó Fesztivál és a Fesztivál Akadémia is új helyszínre talált a régi margitszigeti palackozóban, a Kristály Színtérben.

Benkő Nóra: „Nyáron csak nálunk van igazi prózai színház Budapesten”

„A Sportuszoda mellett vagyunk, aki kijön és meglátja ezeket a hatalmas, hat méteres ablakokat, tereket, a felújított palackozót, azonnal beleszeret. És mindez üresen állt hosszú éveken keresztül, szóval csodálatos ötlet volt a Fővárostól, hogy megmenti kulturális célra. A Margitszigeten lehet sportolni, van fürdőzési lehetőség és állatkert, de egész éven keresztül elérhető kultúra eddig nem volt. Ezért vagyunk mi.”

Podcast – hallgasd meg!

További kérdések, melyekre választ kapunk a podcastban:

  • Miért készít saját produkciót egy befogadószínház?
  • Hogy vették figyelemebe a műsor összeállításakor a környékbeliek igényeit, javaslatait?
  • Milyen vígjátékokat láthatunk a színpadon?
  • Hogyan folytatódik a helytörténeti séta program?
  • Milyen táncelőadás vár ránk idén nyáron a szabadtérin?
  • Hogy vesz részt a Kristály Színtér a Tavaszi Fesztiválon?
  • Megemelkedtek-e a jegyárak?

Kapcsolódó tartalmak