Kategória: Élhető város

Ádám Boglárka: Először lélekben kell elengednünk a saját autó gondolatát – podcast

Hat éve kerültek Budapest utcáira az első Greengo autók. Ezeket az elektromos, városi autókat telefonos applikáció segítségével lehet lefoglalni. A rendszer hasonlóan működik, mint kerékpárosoknál a Bubi, vagy a különböző elektromos rollerszolgáltatók. Megnézed a telefonodon, hogy találsz szabad autót, odamész, az applikációval kinyitod a Greengo-t, és beindítod. Aztán kiválasztod az úticélt, amelynek végállomása Budapest határain belül kell, hogy legyen.

A Greengo vezérigazgatójával, Ádám Boglárkával beszélgetett a Budapest Te+Én podcast két műsorvezetője, Veress Dóri és Gellért Gábor.

Ádám Boglárka: Először lélekben kell elengednünk a saját autó gondolatát – podcast
Ádám Boglárka, a Greengo vezérigazgatója

Magyarországon nincs komoly kultúrája az autóbérlés világának…

Ez igaz, de közben a város tele van. Parkoló és közlekedő autókkal. Nekünk az a célunk, hogy csökkentsük a közterületeket terhelő autók számát. Egy bérelhető autó – a felmérések szerint – 5-10 saját autót vált ki. Képzeljük el, hogy milyen lenne így Budapest: kevesebb dugó, kevesebb zaj és károsanyag kibocsátás.

Európa más városaiban többen használnak közösségi autót?

Van lemaradásunk. Magyarországon státusz szimbólum volt a saját autó. Amikor megjött az új Lada, és kiválasztott úrvezető vált a tulajdonosból. Meg kell tanulnunk másképpen gondolkodni. Így is tehetünk a környezetünkért és saját magunkért is. Sokan úgy gondolják, hogy az autóbérlés drága. De nem veszik számításba azokat a költségeket, amelyek egy saját autóval járnak. Szervizköltség, biztosítás, adó, különböző díjak.

Ádám Boglárka: Először lélekben kell elengednünk a saját autó gondolatát – podcast

Az tehát a célotok, hogy az emberek környezetbarát, közösségi autót használjanak?

Nem az a célunk. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek mindig a szükségleteik szerint, logikusan válasszanak közlekedési eszközt. Lehet, hogy reggel munkába menet egy villamos vagy egy metró sokkal gyorsabb és környezetbarátabb, mint egy személyautó. De ha sokfelé megyünk, sok átszállással, nehéz a táskánk, akkor jól jöhet egy greengo. Egy kései program esetén is praktikus megoldás.

Podcast – hallgasd meg!

További információk, amelyeket a podcastból megtudhatsz:

  • Hogyan kell használni a greengo-t?
  • Hogyan használhatjuk kulturáltan az autót?
  • Milyen fejlesztések várhatóak?
  • Hány fát ültettek már a greengo-sok?
  • Melyik lett az év madara 2023-ban?
  • Miért fontos a greengo-nak, hogy az üzleti tevékenység mellett fontos ügyek mellé álljon?

Kapcsolódó tartalmak