Alicante találkozik Moháccsal – fotókiállítás

Alicante találkozik Moháccsal – fotókiállítás

Ismerd meg két kultúra legismertebb hagyományainak találkozását!

Két ország, két város és két kultúra találkozik Bruno Vigneron és Farkas-Mohi Balázs fotográfusok képein. Csaknem 3000 kilométer választja el a két várost, amelynek legismertebb hagyományai találkoznak ebben a kiállításban: a mohácsi busójárás és a Hogueras de Alicante, azaz Alicante Tűzünnepe Szent Iván napján.
A mai tűzünnep hagyománya sok évszázados múltra tekint vissza Spanyolországban, amikor is a gazdák az év leghosszabb napját és a legrövidebb éjszakáját, valamint a termény betakarítását ünnepelték,t tűzgyújtással és a gonosz elpusztításával tették emlékezetessé. A mohácsiak busójárása sok más nép hiedelemvilágába is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A farsang utolsó három napján a mohácsi sokácok tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportjai házról-házra járva kifejezték jókívánságaikat, amiért a gazdáktól étel-ital adományt kaptak.
A kiállított fényképeket két készítő művészek mindketten az események nagyon specifikus aspektusát kívánják kifejezni, nem csak illusztrálnak, hanem inkább a szereplők és a nagy események valós életére összpontosítanak.
A kiállítás szeptember 30. – október 13. között látogatható.
A kiállításon vasárnap (10.01.) 13:00-kor a kiállítás kurátora, dr. Sári Zsolt tart tárlatvezetést.
A Főfotó Galéria nyitvatartása:
szeptember 30 – október 1. 14:00-20:00
október 2-13.
hétfő-péntek 9:30 – 24:00
szombat-vasárnap: 16:00 – 20:00
A program ingyenes.