Kategória: Élhető város

Fotópályázat indult a turisztikai szektor szépségeinek bemutatására

Hagyományteremtő szándékkal indult el egy új, országos fotópályázat a turizmus-vendéglátás területén, Tourism is our passion címmel.

Tourism is our passion címmel indult el februárban egy új, országos fotópályázat, amelynek kifejezett célja a turizmus-vendéglátás kulisszáinak bemutatása. A hagyományteremtő kezdeményezés felhívására ebben az évben „Változás” témakörben küldhet be bárki fényképeket, amelyek képviselik az ágazatban dolgozók szenvedélyét, valamint reflektálnak a szektor pillanatnyi helyzetetére.

Tourism is our passion

Hagyományteremtő szándékkal indult el egy új, országos fotópályázat a turizmus-vendéglátás területén. A Tourism is our passion célja, hogy megmutassa a pandémia előtt a GDP több mint 10 százalékát adó szektor emlékeit. Ezek között is a szolgáltatásnyújtás, az alkotás, a kiszolgálás élményét, amelyeket az ágazat megoszthat a nagyközönséggel. A fényképeken keresztül bárki bepillanthat majd a szállodák, éttermek, vendéglátóhelyek különleges világába. A képek elkalauzolnak a szakmák kulisszái mögé is, elmesélve, miből és hogyan születik meg egy szolgáltatás, rendezvény, utazás, egy koktél vagy főfogás.

A fotópályázat küldetése, hogy felhívja a figyelmet a turizmusban, vendéglátásban dolgozók örömeire és kihívásaira. A verseny idei témája a Változás, amivel emléket állít a pandémia által legsúlyosabban érintett szakma rendkívüli időszakának.  A járványhelyzet és korlátozások miatt a turizmus-vendéglátás szektor óriási átalakuláson megy keresztül, amely nehézséggel, kilátástalansággal éppúgy van tűzdelve, mint összefogással és segítségnyújtással.

Hol vagytok turisták? | Pályamű: Molnárné Szabó Brigitta
Hol vagytok turisták? | Pályamű: Molnárné Szabó Brigitta

„Szerintem két dolgot tud ez megmutatni. Annak is fontos a szerepe, hogy a szomorúságot megörökítsük, és a tragikus oldalát a történetnek. A másik oldala, hogy sok mindent kihozott ez a helyzet az emberekből és vállalkozásokból. Sok jó példát láttam arra, hogy ez a helyzet milyen építő is lehet, remélem ilyeneket is meg tud mutatni a Tourism is our Passion”- nyilatkozott a pályázatról Varró Zoltán sztárdesigner, a verseny zsűrijének tagja.

A szervezők pont ezeket a pillanatokat szeretnék látni a beküldött fényképeken: a változást, humort, hősiességet és csendet, amelyek kellőképpen tudják bemutatni és visszaadni az ágazatban dolgozók szenvedélyét és lelkesedését.

Nincs, aki kirakja a Rubik Kockát - A magányos recepciós pult, Budapest | Pályamű: Lukács Péter
Nincs, aki kirakja a Rubik Kockát – A magányos recepciós pult, Budapest | Pályamű: Lukács Péter

„A turizmusban és vendéglátásban dolgozók a jelen helyzet miatt most saját magukat is kívülről látják néha. Nyilván a fotózás már mindenki számára elérhető, nagyon kíváncsian várom, milyen sztorik, szokatlan megvalósítások lesznek. A vendéglátásban dolgozóknak, amikor van egy pezsgő-nyüzsgő életük, akkor talán nem is emelik fel a fejüket és néznek szét. Ha ez a helyzet valamire jó, akkor az az, hogy elmélyüljünk abban, hogy mi is van, és hogy is néz ki”- osztotta meg gondolatait Nánási Pál fotográfus, a Tourism is our passion zsűrijének másik tagja.

A győztes képek az ország hét pontján, egy időben megnyíló kiállításokon adnak majd betekintést a szakma kulisszái mögé, miközben segítenek emlékezni és egyben jövőképet alkotni. A szervezők szándéka szerint jövőre már európai pályázatként működik tovább a Tourism is our Passion Photo Award.

Gyros örök. És elpusztíthatatlan. | Pályamű: Sándor István
Gyros örök. És elpusztíthatatlan. | Pályamű: Sándor István

Pesti István, a tatai Platán étterem konyhafőnöke, a verseny zsűrijének harmadik tagja szerint a pályázat megmutatja, „hogy nem vagyunk egyedül. Ebben mindenki benne van, mindenki elszenvedője és megtapasztalója, mind vendég, mind a vendéglátásban élő emberek. Most hiányzik az, amit az étterembe járás tud adni, nem csak az ételek, hanem a hangulat, a közösen eltöltött idő, hogy készülünk rá, tervezzük. Ez az élmény hiányzik a vendégeknek, nekünk meg ez a munkánk, ez az életünk”.

Pályázatról

A fotópályázat három kategóriában indult el, amelyekre bárki beküldhet tetszőleges számú pályaművet a következő körből: szállodások, vendéglátósok, külsős kollegák, turisztikai szakemberek, valamint azok, akik igénybe veszik az általuk nyújtott szolgáltatást. A három kategória pedig a következő:

  • Turizmus hősei
  • Pillanatnyi mosoly
  • Vendégek nélkül (csend)

A beadott pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, a fődíjat pedig a közönségszavazás győztese kapja. A kiállításra minden kategória, zsűri és közönség által választott első három helyezettje kerül. A zsűri tagjai: Baki Péter (elnök, Magyar Fotóművészek Szövetsége), Nánási Pál (fotográfus), Pesti István (konyhafőnök, Platán, Tata), Varró Zoltán (designer), Vágó Ágnes (főszerkesztő, turizmusonline.hu), Nagy-Szász István (CPI Hotels).

A nevezés díjmentes. A mobillal vagy fényképezőgéppel készült pályaműveket elektronikus úton lehet feltölteni a tourismisourpassion.com weboldalra. Csak saját, a pályázó által készített alkotás nevezhető. Egy pályázó – kategóriától függetlenül – maximum 10 fotót küldhet be, a szervezők pedig minden képhez rövid képaláírást is várnak. A feltöltött képek technikai paraméterei: JPG formátum, oldalarány: 1:1 vagy 4:3, felbontás: minimum 7 Mpixel, fájlméret: maximum 16 MB.

Pályázati időszak: 2021. február 10. – 2021. március 10.

Az eredményhirdetés 2021. március 30-án várható.

A fotópályázat nyereményei között az alábbiak találhatóak: MIELE porszívó, METRO gourmet csomag, CEWE Nyeremény kupon, éves belépőjegy a Mai Manó Házba és szállodai voucherek.

Országos kiállítás megnyitó: 2021. április (a pontos időpont a korlátozások változásától függ)

Jótékonysági árverés: Az ország hét pontján szervezett kiállítás végeztével a szervezők a nyertes pályaműveket jótékonysági árverésre bocsájtják. A nevezők a képek feltöltésekor kiválaszthatják, hogy melyik alapítványhoz juttassák el az árverésből befolyt összeget az alábbi három közül: Veni Vidi Vici alapítvány, Bátor Tábor Alapítvány, Bátorságot adunk. Életeket változtatunk vagy a Kék Madár Alapítvány.

Kapcsolódó tartalmak