Kategória: Élhető város - Főoldal

Zöld Budapest: szavazni lehet a Radó Dezső Terv projektjeire

Tematikus oldalon böngészhetünk a projektek között és értékelhetjük őket.

A Radó Dezső Terv Budapest zöldebbé tételének terve. A tematikus oldalon térképen böngészhetünk a projektek között, értékelhetjük őket, valamint (ha éppen vannak), itt mindig megtalálhatóak az egyes, éppen aktív kérdőívek.

Kovács Tamás írása

A Budapest következő évtizedének terveit rögzítő Otthon Budapesten program három nagy területre oszlik: Nyitott Budapest, Esélyteremtő Budapest és Zöld Budapest. A Radó Dezső terv utóbbiba tartozik, de nem egyenlő vele, ahogy az a következő ábrán is látszik.

Zöld Budapest: szavazni lehet a Radó Dezső Terv projektjeire

Ma Budapesten jóval kevesebb a zöldfelület az ideálisnál, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint nagyjából 500 hektárnyi hiányzik a városból, ez durván öt Margit-szigetet jelent. De a zöldfelületek rendszere és a város is jóval összetettebb annál, mint hogy annyival le lehessen tudni a kérdést, hogy akkor gyorsan kell pár hatalmas új park valahová. (Persze egy apró új parkot is nagyon nehéz létrehozni, a város belső területein pedig komoly küzdelmet kell vívni minden fáért, virágágyásért, pláne ha nem csak elültetni akarjuk őket, hanem azt is, hogy évekig, évtizedekig szolgálják a várost.)

Többek között ezért született meg a Radó Dezső Terv, hogy rendszerbe foglalja a választ arra a kérdésre, hogy hogyan lehet zöldebb Budapest a következő évtizedben, mire kell figyelni, hogyan kell dolgozni, ha egy fenntarthatóbb, zöldebb városban szeretnénk élni. A most következő galéria infografikái fontos adatokat mutatnak be, de ne felejtsük el, hogy az egész terv, és a keretet biztosító Otthon Budapesten program célja, hogy nekünk, budapestieknek jobb legyen itt élni.

Hogy jó legyen gyereket nevelni a városban, jobb legyen a levegő, változatosabb a környezetünk. Együtt tudjunk élni a minél sokszínűbb városi élővilággal, ne forrjunk fel a belvárosi hőszigetekben vagy épp madárcsicsergést hallhassunk ott is, ahol ma még elképzelhetetlen.

A terv honlapja részletesen válaszol minden kérdésre, bemutatja az egyes projektekt, amiket értékelni, véleményezni is lehet. A szavazatok száma és átlaga a fontosságról, népszerűségről ad visszajelzést, a szöveges vélemények, értékelések pedig be tudnak épülni a további munkába.

Borítókép: Soós Bertalan

Kapcsolódó tartalmak