Kategória: Mi újság, Budapest?

Toxikoma és más semmi

Másfél év dobozlét után szeptember 2-án végre moziforgalmazásba kerül a Toxikoma. Ebből az alkalomból beszélgetett a Budapest Te meg Én két műsorvezetője – Veress Dóra és Gellért Gábor – Herendi Gáborral, a film rendezőjével. A beszélgetés végén arról is szó esik, hogy a rendező – aki soha nem politikai megszólalásairól volt híres – valahogy nem kap új filmekre lehetőséget…

Toxikoma és más semmi
Herendi Gábor (Fotó: Sághy Tímea)

Személyes filmed is a Toxikoma…

2000-ben éppen a Valami Amerika forgatókönyvét írtam. Nem volt még pontos szereposztás a fejemben, csak azt tudtam, hogy Szabó Győző lesz benne a csajozó, vállalkozófiú, az ő hangján hallottam a leírt mondatokat. Aztán Zsámbéki Gábor felhívott, hogy csak akkor adja ki a filmre a Győzőt a Katona József színházból, ha elmegy az elvonóra, amit három éve halogat. Teljesen ledöbbentem, én nem tudtam, hogy nem ekkora problémái vannak, ekkor ugyanis már négy éve nagyon keményen heroinista volt.

Nem voltak jelei a problémáinak?

Röhej, de eleinte ez nem látható. Amíg rajta van a szeren, addig hosszú ideig úgy néz ki, mintha minden rendben lenne. 3 héttel a forgatás előtt voltunk. Pánikban elkezdtem castingolni, hogy keresek valaki mást. De azért a Győzővel is beszéltem. Azt mondta, hogy ő ezt borzasztóan szeretné csinálni. Akkor felhívtam a Csernust, és megkérdeztem, hogy ez az elvonó bevállalható, vagy ott fogok állni szereplő nélkül. Ő azt mondta: Bízz benne, az életét mented meg azzal, hogy kijön és egyből van munkája!

A Toxikoma 10 éve jelent meg könyv formájában…

A Győző könyvét még kéziratban olvastam. Nagyon tetszett, kicsit fésületlen, mint Győző, de ettől hiteles. Attól kicsit tartok, hogy a könyv olvasói hogyan fogadják a filmet, mert a könyv nagyon sok spektrumon fut és tele van kalandokkal. Én egy szeletet emeltem ki a könyvből, Győző és Csernus Imre küzdelmét. Ez a két egó nagyon érdekelt engem.

Toxikoma és más semmi

Szabó Győző hozzászólt a forgatókönyvhöz…

Nehezményezte, hogy egy-két jelenetet, amit ő kulcsfontosságúnak érzett, kihagytam belőle. A béke kedvéért beleírtam ezeket, és nagyon hálás vagyok, mert a film fontos pillanataivá váltak. Például egy nagyon feszült rendőrségi razzia jelenete.

Miért nem használtad jobban a Valami Amerika sztorit a marketingkampányban?

Hatásvadásznak éreztem. Talán egyszer jelenik meg a Valami Amerika a Toxikomában: Győző, amíg benn volt a pszichiátrián, közben tanulta a szerepet. Ez megjelenik egy snittben. És ennyi.

PODCAST – HALLGASS BELE!

Kérdések, amelyre a podcastban választ találunk:

  • Hogyan választották ki Molnár Áront a Toxikoma szerepére?
  • Hogyan sikerült a casting?
  • Egyáltalán megnyugtató műfaj a casting?
  • Ha ismerjük a film igazi hősét, hasonló színészt kell választanunk a szerepre?
  • Mit tud a heroin, amit más drog nem?
  • Hogyan pusztít el a heroin?
  • Mennyire „vonódott” bele a filmbe Csernus Imre?
  • Mit szólsz a könyvhöz Csernus doki?
  • Mi történik a mozival, kell még a moziélmény?
  • Miért olyan nehéz vígjátékot készíteni?
  • Miben segít a reklámfilmes múlt?
  • Miért kaszálják el az új filmötleteket?

Kapcsolódó tartalmak