Kategória: Mi újság, Budapest?

Liget Akadályfutás – 25 kaland 6,5 km-en a Városligetben

Szeptember 26-án a kalandvágyó futóké a Városliget.

Az akadályfutás

Teljes erődből rohansz, hogy belevesd magad egy sáros gödörbe. Aztán kievickélsz, és elcsigázott vagy üdvözült, de felismerhetetlenül sáros arcodat mutatod a fényképezőnek. Fura egy szórakozás. 

Ez is Amerikából indult el hódítani, bár kevésbé felkapott társai más országokban is megjelentek, előbbitől függetlenül. Valahol katonáknak szervezték, máshol néhány elszánt őrültnek. Aztán a közösségi média nem kifejezetten etikus eszközeinek segítségével robbant a népszerűség, és ma már az egész éves versenynaptárt be lehet vele tölteni – külföldön. Azaz egyelőre még csak külföldön, de idén, ha minden a tervek szerint halad, már nálunk is 3 szervező ilyen versenyén lehet majd részt venni. 

A dolog lényege, hogy nem csak futni kell. Sokan panaszkodnak a futás monoton voltára, mondjuk ők valószínűleg nem azok, akik 20 éve róják az aszfaltot/rekortánt/erdei ösvényeket, olykor hobbiversenyzőként. A futást nem azért szeretjük, mert olyan, mint egy akciófilm, hanem mert kikapcsol, levezeti a stresszt, teljesen átmozgat, kiszellőzteti a fejünket, segít tisztán látni, flow tartományba kerülünk tőle (persze ez tempófüggő), és endorfint termel, vagyis utána vidámabbak, bizakodóbbak, elviselhetőbbek, kedvesebbek, összességében tehát boldogabbak leszünk. Vagyis ezért futnak azok, akik nem csak nyerni akarnak valahol.

Azzal pedig még elfogulatlan szemlélőként is lehetne vitatkozni, hogy a terepfutás monoton-e. Azért egész izgalmasnak tűnik, mikor az ember előtt átszalad egy vaddisznócsorda, vagy amikor őzek keresztezik a szántóföldet. Az sem olyan unalmas, ha kidőlt fákon kell átmászni, ha jeges kispatakban vezet az út, ha sárban szörfözünk, vagy épp négykézláb, kúszva kell átkelni a hómezőn (különben nyakig süllyedünk a szél által összehordott buckákba).

Liget akadályfutás

A világon egyre népszerűbb városi akadályversenyek (urban race) mintájára rendezzük meg egyedi, a megújuló Városligetre szabott módon a Liget Akadályfutást szeptember 26-án. A különleges verseny 6,5 km-es útvonalán 25 kaland várja a résztvevőket és olyan helyszíneket is érint ahol még sohasem futhattunk: a gyönyörűen felújított Millennium Házát, a Mezőgazdasági Múzeum termeit, a Vajdahunyad-béli Jáki templom kerengőjét, vagy éppen Budapest legnagyobb mélygarázsát. Ez az új budapesti verseny a kezdőktől az ultrafutókig mindenkinek nagy élményt jelenthet.” -mondta a szervező Budapest Sportiroda (BSI) versenyigazgatója Kocsis Árpád.

A Városliget megóvása érdekében a versenyzők nem tömegrajttal, hanem kis csoportokban, időkülönbséggel indulnak, így kiküszöbölhető a pályán és az akadályoknál a zsúfoltság is.

Az útvonal keresztül-kasul kanyarog Városligeten, a 25 akadály leküzdése pedig szórakoztató sportélményt nyújt

Lesz többek között :
– füst-, és habalagút,
– mászófal,
– 200 m-es sprint,
– Királydomb,
– csuklós BKV busz,
– PET palack medence,
– gumihegy.

A Liget Akadályfutás kiváló családi program lehet, de baráti társaságoknak, céges közösségeknek is nagyszerű lehetőséget nyújt a sportos együttlétre.

Időpont: 2021. szeptember 26. vasárnap

Rajtok: Az első futam rajta 10 órakor, majd ezt követően 15 percenként indulnak a futamok. A futamokra regisztrálni kell, 1-1 futam létszámlimitje 150 fő. A rajtolás 3 fős csoportokban, 15 másodpercenként történik.

Az eseményen minden befutó Liget formájú érmet kap ajándékba.

Helyszín: Városliget – a rajt-cél terület a Napozóréten

A táv hossza: 6,5 km
Akadályok száma: 25
  

 A eseménnyel kapcsolatos további információk…

Kapcsolódó tartalmak