Kategória: Élhető város - Főoldal

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása

Élőhely- és turisztikai fejlesztések éve a Pilisi Parkerdőben.

Természetközeli erdőgazdálkodás és az erdőlátogatási feltételek javítása: ez a két fogalom határozta meg a Pilisi Parkerdő munkáját 2021-ben. 

Miközben minden korábbi mértéket meghaladóan emelkedett (32 millió fő) a látogatók száma a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben, 2021-ben folytatódtak az élőhelyfejlesztést és az erdei ökoszisztéma védelmét célzó programok. 

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása
© Pilisi Parkerdő

Az erdők biodiverzitásának növelése alapvető fontosságú működőképességük, ökoszisztéma-szolgáltatásaik fenntartásához. A Pilisi Parkerdő ezért több helyszínen is természetvédelmi célú fejlesztéseket hajtott végre. A pesti oldalon lévő, általában telepített, egykorú és kevéssé elegyes, gyakran idegenhonos fajokból álló, jócskán elöregedett erdők fokozatos megújítása kezdődött meg. A budai oldalon pedig a Budakeszi és a XII. kerület határán lévő erdő a természetességének növelését és így az erdei életközösség egyensúlyának fenntartását több ezer őshonos facsemete elültetésével segítette.

Erdőtelepítés, új pihenők és kilátók

E mellett 25 hektár új erdőt telepített a fővárosi agglomerációban, Budajenő, Nagykovácsi, Visegrád, Ráckeve, Pomáz, Pécel és Galgamácsa térségében, zömében kocsányos és kocsánytalan-tölgy, valamint cser ültetésével.

A fenntartható erdőgazdálkodásnak mára szerves része a növekvő erdőlátogatási igények kielégítése. Az erdőgazdálkodóknak olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben, például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. A Pilisi Parkerdő által kezelt területeken három erdei szállás- és pihenőhely, az Anna-lak karbonlábnyom-mentes felújítása, a Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely kialakítása, a Kőhegyi menedékház korszerűsítése, valamint két vadonatúj kilátó, a Naplás-tavi és a Bölcső-hegyi jelzik ennek a minőségben a folyamatnak a sarokköveit 2021-ben.

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása
© Pilisi Parkerdő

A sikeres és népszerű beruházásokkal összhangban a Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúráját is megújítja. A Budapest-környéki erdőket átszövő turistaúthálózaton 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újult meg. A kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is épült.

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása
© Pilisi Parkerdő

Testedzési lehetőségek a Budapest környéki erdőkben is

A testedzés iránt elkötelezett erdőjárók az idei évben már több közismert helyszínen is szabadtéri fitneszparkban tehetik próbára erőnlétüket. Nemcsak a főváros térségében, de akár Piliscsabán is. A Parkerdő emellett a gyermekek környezeti nevelésére is gondolt. Tematikus játszótérrel gazdagodott a Hármashatár-hegy, a Szilfa-tisztás valamint a hűvösvölgyi Nagyrét és a Gödöllői Arborétum is. 

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása
© Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó tartalmak