Kategória: Kult

Színes, kortárs, izgalmas – végre böngészhető a Tavaszi Fesztivál programkínálata

Vesd bele magad te is a programkavalkádba – 17 nap alatt 100 helyszínen 170 program vár.

Színes, kortárs, izgalmas, játékos, változatos, fontos – mi az? Eke Angéla és Miller Dávid már elindult, hogy felfedezze, milyen is lesz a város a Tavaszi Fesztivál alatt. Vesd bele magad te is a programkavalkádba – 17 nap alatt 100 helyszínen 170 program vár.

Honnan tudod, hogy végre megérkezett a tavasz Budapestre? Virágzik a mandulafácska a Gellért-hegyen? Reggel már otthon lehet hagyni a sapka-sálat? Esetleg elkezdenek feltünedezni a kiülős teraszok a kedvenc helyeink előtt? Igen, ezek is mind árulkodó jelek, de számunkra mi sem jelzi jobban a virágzó évszak beköszöntét, mint az, hogy március 17-tel elindult a Tavaszi Fesztivál honlapja. Szemezgess a sok program közül, csapj le elsőként a jegyekre, regisztrálj a seperc alatt betelő ingyenes eseményekre, tervezgesd, kivel és mit fogsz csinálni április 29. és május 15. között!

Megannyi műfajban és aktuális témában kínál változatos programot a Budapesti Tavaszi Fesztivál – olyan aktualitásokról gondolkodnak alkotók a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet nyelvén, mint az anyaság, az európaiság, vagy a fenntarthatóság. Ráadásul az események jelentős része ingyenes, vagy csak regisztrációhoz kötött, valamint fontos szerepet játszanak a közterek, az utcára kivitt kultúra, a szokásos formákon kicsit csavaró produkciók. 

Együtt a város! – a kerületek találkozása

Most tavasszal a belváros mellett a kevésbé szem előtt lévő városrészek felé is nyit a fesztivál, ahol rendkívül izgalmas programok várnak rád! A XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét éppúgy felfedezhetitek, mint a Római-part történeteit és az egykori Goldberger gyárat Óbudán, vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest művészeti hubot, és a budafoki pincéket, udvarokat, rehabilitált Dunapart-szakaszt. De szuper programokkal vár az Őszi Fesztiválon debütált I., II, VIII. és XI. kerület is. 

Felfedezőúton a programok között

A hagyományos műfaji ajánlók mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja idén tematikus koncepciók szerint is böngészhető, összesen hat élményutat ajánlanak a szervezők az érdeklődők számára.

Az #alternézet a városi szubkulturális körökre és helyekre hívja fel a figyelmet, #családikör jelzésű programokon az egész család talál magának elfoglaltságot: jöjjenek gyerekek, unokák, szülők és nagyszülők, bármilyen összetételben! Budapest az európai kulturális vérkeringés része: párbeszédben áll a nemzetközi alkotásokkal és megfogalmazza saját kézzelfogható, időtálló értékajánlatait. Ezeket gyűjtötte egybe az #európaihatás élményút. A művészet az utcán hever. Vedd észre, hallgass bele, engedd, hogy új nézőpontokból fedje fel magát az ismerősnek vélt köztér! Ezt kínálják a #köztérélmény programjai. A #nőihangok eseményein a gyakran elnyomott nézőpontok vagy elfojtott vélemények változatos formákban és bátran törnek elő, míg a #zöldeszmék sorozat olyan kérdéseket feszeget, hogy milyen bolygót kaptunk örökül és mit tehetünk a megóvásáért? Ez talán ma a legfontosabb közös ügyünk, amit éppen ezért a legkülönbözőbb műfajokban járunk körül.

Amit nem érdemes kihagyni

Az idei Tavaszi Fesztiválon Budapestre érkezik az utóbbi évek egyik legnagyobb európai színházi szenzációja. Avignon és Amszterdam után a Vígszínházban látható május 4-én és 5-én Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a lengyel TR Warszava előadásában. A női sorsokat, az örökérvényű bűn és bűnhődés témakörét a #metoo korában vizsgáló történet eredeti színpadi feldolgozását a legrangosabb lengyel díjakkal ismerték el. Így azoknak is különleges élményt jelenthet, akik találkoztak a filmes változattal a mozikban, vagy a Netflixen.

Színes, kortárs, izgalmas – végre böngészhető a Tavaszi Fesztivál programkínálata
Fotó: Natalia Kabanow

Amerikából jöttem! Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenyével indul a programsorozat, „Still, Adams, Ives” címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődik, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. Utóbbihoz aligha találhatnánk autentikusabb előadókat, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz és David Robertson.

Az idei tavaszi Fesztivál a Tánc világnapján kezdődik, az egész hétvégét ennek a műfajnak szenteljük. Április 29-én a város számos pontján tűnnek fel flashmob-szerűen táncosok a Kolosy tértől a Teleki térig, a Fény utcai piactól Újpalotáig, este pedig a Duda Éva Társulat Golden Section / I Shall Be Free című dupla bemutatója avatja fel az egykori margitszigeti Ásványvízpalackozóban nyíló Kristály Színteret. Szombaton, a Madách téren mutatkoznak be a legkülönfélébb műfajokban aktív tánciskolák közösségei. Lesz itt többek között néptánc, tangó, swing és salsa – a Tavaszi TáncTéren bárki beszállhat a közös táncba, amit esti örömzene zár.

Kapcsolódó tartalmak