Kategória: Kult

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

A következő egy hónapra ajánlunk olyan szórakozást, amit nem érdemes kihagyni, mert nem lehet bárhol, bármikor pótolni. Filmes ritkaságokra hívjuk fel a figyelmet, van, amikor maga a film a ritka, máskor pedig az, hogy mozivásznon nézhetjük a szabadban és nem otthon 24 reklámmal megszakítva. Egyébként tömegben nevetni és rettegni is jobb - mindkettő a szórakozás szinonimája, ha ezekről a filmekről van szó.

A következő egy hónapra ajánlunk olyan szórakozást, amit nem érdemes kihagyni, mert nem lehet bárhol, bármikor pótolni. Filmes ritkaságokra hívjuk fel a figyelmet, van, amikor maga a film a ritka, máskor pedig az, hogy mozivásznon nézhetjük a szabadban és nem otthon 24 reklámmal megszakítva. Egyébként tömegben nevetni és rettegni is jobb – mindkettő a szórakozás szinonimája, ha ezekről a filmekről van szó.

Csapó Ádám írása

Vissza a jövőbe II-III

Corvin Mozi – Július és Augusztus

Mit lehet még elmondani ezekről a filmekről, amiket még sosem mondott senki? Talán azt, hogy sok filmnél az évekkel (évtizedekkel) elmúlik a varázslat és a gyerekkori kedvenc unalmassá válik. Ez a Vissza a jövőbe trilógiára nem igaz. Ugyanannyira beszippant, mint amikor először láttad, csak most már tudod, hogy mikor, melyik poénra kell figyelni, tudod, hogy mi történik az előtérben és ezért van időd a háttérre is koncentrálni. Na meg az eredeti szinkronra, amit talán kívülről tudsz te is. Új felfedezésekre is van lehetőség, tudtad például, hogy a 2. részben szerepel Billy Zane, Elijah Wood és Flea (RHCP) is?

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Pomádé

Széchenyi fürdő – július 19.

Egy örök klasszikus 1978-ból, abból a korból, amikor nálunk még beleszóltak, hogy hogy járunk középiskolába (vagy bármilyen iskolába), ezért csodálattal néztük, hogy Amerikában mekkora szabadság van. Bőrszerkókban, bandákba gyűlve hajtják a fiúk a rózsaszín, csajos bandákba tömörült lányokat, közben pedig klasszikus szerelmi történetet nézünk John Travoltával és Olivia Newton-Johnnal. Ma már szuper klisének tűnik az egész, büszkeséggel, hisztikkel, arcoskodással, viszont iszonyú jó zenék, gyönyörű oldtimer kocsik és egy másik életérzés vár, ha beülsz rá. Nagy vásznon ritkán van lehetőség megnézni, úgyhogy hajrá!

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Annie Hall / Észak-északnyugat

Bem Mozi – július 19.

A Bem Mozi hagyományosan erős nosztalgiafaktorral dolgozik, filmjeik kisebbik százaléka készült ebben az évezredben. Az Annie Hall nem véletlenül az egyik leghíresebb Woody Allen-film, benne van minden, amik az író-rendező leghíresebb attribútumai. Ő maga, ahogy tépelődik, hogy mi legyen vele, a férfizakós Diane Keaton és persze New York minden mennyiségben. Ha valaki szereti édesre a sósat, akkor annak kötelező elem ugyanezen a napon beülni a másik filmre is. Hitchcock kémes filmje Cary Granttal egy teljesen más vibe, más tempó, teljesen jó értelemben véve az old school szórakoztatás másik végpontja. Jó kis este lesz!

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

A párbaj

Cinema Mom – július 19.

A Cinem Mom Spielberg-hetet tart olyan filmekkel, mint a Ryan közlegény megmentése vagy az Indiana Jones-filmek, viszont a többszáz filmes kredittel rendelkező rendező egyik első filmjét iszonyú ritkán lehet mozivásznon látni. A párbajról van szó, aminek pofon egyszerű története van: egy kamionos követ egy autóst az autópályán. Idegesíti, fenyegeti, pokoli nyomasztó az egész. Kevés párbeszéd, sok hangulat, a feszültség fenntartásának egyik mintapéldája – másfél óránál tovább ezt nem is lehet húzni. Érdemes olyan rágcsálnivalóval készülni, amiből gyorsan lehet sokat ropogtatni.

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

The Blues Brothers

Hunyadi téri kertmozi – július 23.

Amellett, hogy a 80-as években virágzott az akció-vígjáték műfaja, ennek a művészeti alkotásnak (muhaha) egyértelmű előnye az is, hogy az oké történetre nem is feltétlenül kell figyelni, mert nagyon jó zenék is vannak benne. A zenészlista – John Lee Hooker, Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown – nem biztos, hogy a tizenéveseket húzza be a filmre, a vicces pofák – Day Aykroyd, John Belushi, John Candy – sem egyértelműen a jelen humoristái. Szerencsére ez egy nosztalgia-lista, amin a legtöbb film akkor készült, amikor az emberek még City Grillbe jártak Budapesten.

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Csinibaba

Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház – július 28.

Az Egészséges erotika és a Csapd le csacsi! mellett a Csinibaba a harmadik olyan Tímár Péter film, amit bármilyen évszakban vagy napszakban simán meg lehet nézni. A fő nosztalgiát nyilván az adja, hogy a filmben 1 óra 40 perc alatt megkapjuk a teljes 60-as éveket KISZ-estül, Ki mit tud?-ostul, ruhástul-frizurástul. Főleg zenéstül egyébként, mondani sem kell, hogy a teljes soundtrack azóta átszivárgott a kocsmai zenegépekbe, házibulikba és még a keresztelő utáni családi rendezvényeken is felcsendül. Ha mindez nem hoz lázba, akkor nézd meg az egyik legsűrűbbre válogatott szereplőgárda miatt – minden jelenet egy kincs.

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Óvakodj a törpétől

Bókay-kert – augusztus 6.

A Madách filmklub keretein belül bemutatott, behatárolhatatlan műfajba tartozó film, ami nettó vígjátéknak túl félelmetes, thrillernek túlságosan benne van Chevy Chase. Persze mindez csak akkor para, ha 10 éves korodban láttad először, és azóta dolgozod fel a következményeit, egyébként csak egy blődli, kb. egy “Bókay-kert és chill” hangulatú élmény. A női főszereplő a szupercuki, 18 évesnek tűnő Goldie Hawn, akit 2 órán keresztül kerget egy magas albínó férfi (politikailag korrekten a csökkent pigmentációjú férfi). Miután a film 1978-as, ezért fel lehetünk készülve pár olyan jelenetre is, ami annyira szexista és prosztó, hogy ma már csak Sacha Baron Cohentől kapunk hasonlókat. 

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Liliomfi

Városmajori Szabadtéri Színpad – augusztus 9.

Ez egy mai szemmel nézve idealizált szerelmi történet a kötelező, szerelmeseket akadályozó kis buktatókkal, csupa kedves karakterrel. A háttérben a Balaton-felvidék teremt bájos kulisszát a félreértésekre épülő cselekménynek, benne gyönyörű parasztházakkal, a legjobb örömjátékukat hozó Ruttkai Évával és Garas Dezsővel. Igazi randifilm, több, mint 60 éve a magyar szerelmesfilm-gyártás egyik alapköve, a mai filmesek csak álmodnak ilyen stábról és ilyen helyszínekről. 

Még több info.

Nosztalgiázz boomer filmekkel a következő egy hónapban!

Kapcsolódó tartalmak