Kategória: Kult

A Gourmet Fesztivál idén a nőket helyezi középpontba

Bár még néhány vasárnapi húslevest elkanalazunk a 2024-es MBH Bank Gourmet Fesztiválig, hiszen május 24-26. között zajlik idén a a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, illetve étel-, desszert- és italkínálatát felsorakoztató rendezvény, az e heti Budapest TE meg ÉN podcastban mégis előszedtük a témát, mert lehetőségünk nyílt Ötvös Zsuzsannával, a Laurel Budapest étterem cukrászával és társséfével beszélgetni, aki az egyik nagykövete az idei fesztiválnak. A podcastban szó esett Zsuzsa hazai vendéglátásban megtett útjáról, a nők helyéről a vendéglátó szakmában és a csúcsgasztronómia trendjeiről.

A Gourmet Fesztivál idén a nőket helyezi középpontba
Ötvös Zsuzsanna (Fotó: Kaunitz Tamás)

A Gourmet Fesztivál a nőkre koncentrál ebben az évben, célja, hogy megmutassa azokat a kiváló női séfeket, cukrászokat, pékeket és termelőket, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátás hagyományosan férfias világában. A jó példák közül is kiemelkedik Ötvös Zsuzsanna, aki teljesen más területről érkezett, a klasszika-filológia doktori disszertációjának védése után kezdett szenvedélyével, a cukrászattal foglalkozni, és pár év alatt a szakma élvonalába került.

Miért cserélte le a bölcsész-életet bonbonokra?

„Az akkori munkám kicsit elefántcsont-toronyba zárt engem. Nem feltétlen szereztem arról tudomást, ha valaki egy lábjegyzetben megemlítette egy cikkemet vagy előadásom anyagát, a bonbonoknál viszont azonnal láttam a reakciót: tetszik-e, ízlik-e, eltaláltam-e az ízesítést, az fogott meg abban a tevékenységben, hogy sokkal közvetlenebb kapcsolódási pontot tudott adni, ami hiányzott az akkori munkámból.” -meséli Zsuzsanna, akinek a cukrászattal való kalandja egy bonbon manufaktúrában indult.

A Gourmet Fesztivál idén a nőket helyezi középpontba

Mennyire jellemző, hogy nők kerülnek fontos pozíciókba a csúcsgasztronómiában?

„Egyre inkább. Az emberek egyre jobban szeretnek a helyekhez arcokat kötni. Ha megnézzük a legtöbb étterem social media felülete szereti a felszolgálóktól kezdve  a szakácsokon át a mosogatóig és a kommunikációs kollégákig megmutatni az embereket, és azt is egyre fontosabbnak tartjuk, hogy jelezzük, milyen pozíciókban vannak jelen nők a különböző vendéglátóhelyeken.”

A Gourmet Fesztivál idén három női nagykövetet választott a rendezvényhez, Zsuzsa mellett Fekete Zsóka tölti be ezt a posztot, aki mangalicákat tenyészt saját farmján, és Ormós Gabriella, aki a kommunikációs szakmát adta fel a kenyérsütésért.

„A Gourmet Fesztivál széles spektrumot akart lefedni a három nagykövet kiválasztásával. Az én szerepen az éttermi világ, a cukrászat képviselete. Ám az éttermek nem tudnak a legjobb alapanyagok nélkül működni, itt jön Fekete Zsóka és Ormós Gabi szerepe.”

A Gourmet Fesztivál idén a nőket helyezi középpontba

Még mindig kevesebb nő dolgozik ebben a szakmában, mint férfi.

Ennek oka lehet a kicsit se családbarát időbeosztás, a fizikai megterhelés és a szigorú hierarchia.

„Ez valóban kemény fizikai munka, bár nyolc órát ülni sem egyszerűbb, pont most, amikor a készülő könyvem kéziratát kellett átnéznem, és két napot laptop előtt töltöttem, belegondoltam, hogy nem tudnék újra monitor előtt dolgozni.”

„Azért amikor bekerültem az éttermi világba, a kemény hierarchiával nekem is furcsa volt találkozni, de azt hiszem, hogy én szerencsés időben kerültem a szakmába, mert addigra a nagyon szigorú, francia mintán alapuló szigorról – üvöltözés, serpenyő dobálás – már csak nagyrészt legendaként hallottam.”

Podcast – hallgasd meg!

Amiről még szó esett a podcastban:

  • Hogyan alkalmazták Zsuzsannát profi éttermek, miközben még csak kezdő cukrász volt?
  • Mi volt a legmegdöbbentőbb a vendéglátós világban egy bölcsésznek?
  • Hogy lett cukrászból társséf?
  • Miért dolgozik kevesebb nő a vendéglátásban, mint férfi?
  • Milyen könnyítéseket vezetnek be a felvilágosult éttermek a munkában, hogy családbaráttá váljanak?
  • Mit tud kezdeni a Gourmet Fesztivál azzal a ténnyel, hogy a fine dining egyre inkább a nagy pénzűek mulatsága?
  • Dolga a csúcsgasztronómiának, hogy az egészséges étkezés szükségességére felhívja a figyelmet?
  • Milyen trendekre kell figyelni a fine diningnak?

Az MBH Bank Gourmet Fesztiválról bővebb információ itt: https://gourmetfesztival.hu

Kapcsolódó tartalmak