Kategória: Fókuszban

Hogyan éljünk 5 évvel tovább?

Mi, budapestiek, más európai nagyvárosok lakóihoz képest sajnos pont ennyivel élünk kevesebbet. Ez részben az alacsony egészségügyi tudatosságunk, részben a közegészségügyi állapotok miatt van így. A Fővárosi Önkormányzat egy új, ingyenes egészségügyi szűrőprogramot indít: a lakókat az Egészséges Budapest szűrőbuszai várják május 2. és június 16. között, városszerte több helyszínen, hogy időben kiszűrjék a veszélyes betegségeinket. A Budapest TE meg ÉN podcastban Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi szaktanácsadója volt a vendég, akivel többek között arról beszéltünk, egyéni és társadalmi szinten mit kell megtennünk, hogy +5 évet nyerjünk mindannyian.

A statisztikák szerint 100 ezer főre vetítve átlagosan 40 %-kal többen halnak meg nálunk daganatos betegségekben, mint az EU fejlett országaiban. Ez egy rémisztő szám.

Dr. Rékassy Balázs: „Az egészségügyi ellátórendszerünk sem tud megfelelőképpen meggyógyítani mindenkit, de egyéni szinten sem teszünk meg mindent az egészségünkért, megelőzés, szűrővizsgálatokra való eljárás, egészséges életmód, ezekben is mind a legrosszabbak vagyunk. Még egy rossz hírem van: ha a jövedelmi és iskolázottsági csoportokat nézzük, akkor iszonyúan kinyílik az olló. Egy II. vagy XII. kerületben élő, felsőfokú végzettséggel rendelkező valakinek ugyanolyan a 30 éves korban várható élettartama, mint egy nyugat-európai társának, de egy szegény régióban, elhagyatott területen élő, mondjuk általános iskolai végzettséggel rendelkező egyénnek sokkal kisebb, férfiak esetében 11-12 év.

Hogyan éljünk 5 évvel tovább?
Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi szaktanácsadója (Fotó: Draskovics Ádám)

Az okok között vendégünk többek között társadalmi és állami mulasztást is megnevezett.

„Annyi mindent tanítanak az iskolában, borzasztóan túlterheltek a gyerekek, de nincs egy normális 21. századi egészségnevelés óra. (…) A magyar állam a GDP-ből 5%-ot, vagy annál is kevesebbet költ az egészségügyi közkiadásokra, ezzel szemben a nyugat-európai országoknak az átlaga az ottani GDP 9%-ánál van. Mindenhol azt látjuk, hogy az egészségügyre szánt közkiadások igenis fontosak, hiszen az ország teljesítőképességét a végén meghatározza az, hogy milyen az emberek egészségi állapota.”

A májusban induló Egészséges Budapest szűrőprogram keretében a budapestieknek lehetősége nyílik ingyenes vizsgálatokon részt venni. A budapest.hu/egeszseg oldalon lehet regisztrálni az időpontokra.

„A buszok kapacitása nagyjából 100 ember átszűrése naponta. Tehát ajánlom mindenkinek, hogyha érdekli ez a lehetőség, minél hamarabb jelentkezzen be. Ingyenes szűrővizsgálatról van szó, ahol a csomag részét képezi egy hasi ultrahang vizsgálat, egy mellkasröntgen, egy melanóma-szűrés, EKG vizsgálat a szívritmus működési zavarainak kiszűrésére, boka-kar vizsgálat, illetve egy légzésfunkciós vizsgálat.”

Dr. Rékassy Balázs a podcastban pontokba szedte, mire kell ügyelnünk a mindennapokban, ha egészségesen szeretnénk élni, amelyek között kiemel helyet foglal el a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása.

„Fontos a szűrés, de semmit sem ér, ha nem folytatjuk a kiszűrt problémák kezelését. Az egészséges életmód irányába való elmozdulás soha nem késő!”

Podcast – hallgasd meg!

További témák, melyekről szó esett a podcastban:

  • Melyek az egészséges életmód összetevői?
  • Mennyit kell mozogni és mit kell enni, hogy egészségesek maradjunk?
  • Milyen negatív egészségügyi listákat vezetünk Európában?
  • Hogy állunk az egészségünket tekintve a régiós országokhoz képest?
  • Milyen szűrővizsgálatokra kellene rendszeresen eljárni a nőknek és a férfiak?
  • Mennyi pénz jött meg abból az 50 milliárdból, amelyet az Atlétikai VB támogatásáért cserébe ígért a kormány a fővárosnak egészségügyi fejlesztésekre?
  • Mi tudott megvalósulni eddig az ebből a pénzből tervezett projektekből?
  • Mit jelent a betegút-menedzsment, és milyen módon finanszírozza a kiépítését a főváros?
  • Milyen vizsgálatokat lehet majd elvégezni a szűrőbuszokon májustól?
  • Hogyan lehet majd jelentkezni az ingyenes szűrésre?

Kapcsolódó tartalmak