Kategória: Élhető Budapest

POP-UP park: sportolj Budapest oázisában!

Innovatív és egyben művészi arculatváltáson esett át tavaly nyáron a Városháza park, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi köztere.

Az idén is megépülő POP-UP parkban ezúttal a sport került előtérbe, hiszen több kihelyezett eszköz segítségével mozoghatunk a szabad levegőn éjjel-nappal. A park helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek vagy akár munka utáni szabadtéri edzésnek is, így nem csak lemerült telefonunkat, de magunkat is feltölthetjük a pálmafák árnyékában.

A Budapest Főváros Önkormányzata támogatásában megvalósuló POP-UP park nem a hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy, immár második alkalommal visszatérő városfejlesztési kuriózum Budapest szívében.

A térátrendezés a nemzetközileg is ismert és elismert Hello Wood partnerségével történt, akik a korábbi munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított színes rongyszőnyegeket idéző „hullámvonal” mottójú installációjuk, mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. A fociláz a parkot is elérte, így a helyet kapott a foci vb-re reflektáló lelátó installáció is. „A korábbi évhez képest, a visszajelzésekre reagálva jelentősen növeltük az ülő és árnyékoló felületet, amelyet még különleges növényvilággal és esti fényekkel egészítettünk ki.” – emelte ki Ráday Dávid a Hello Wood társalapítója.

„Biztos vagyok benne, hogy a budapestiek és a turisták nagy örömmel fogják használni a parkot, ami egy új budapesti attrakció a nyári időszakban. A POP-UP Park jó példája, hogy a jövő technológiai újításai, egyedi közterületi megoldások révén egy olyan városi tér alakítható ki, ami messze túlmutat önmagán és valódi közösségi teret hoz létre a Városháza előkertjeként, játszva a tér adta lehetőségekkel, formákkal és a fa egyedi megmunkálási megoldásaival. A Fővárosi Önkormányzat támogatásában megvalósuló POP-UP park nem hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy ideiglenes városfejlesztési kuriózum.” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Az idei év különlegességeként – utalva Budapest 2019-es Európa Sportfővárosa címére – a fókusz a sportoláson, a szabad levegőn való mozgáson van, erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők a különböző sporteszközök telepítésével. A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő teqball és ping-pong asztal idén is helyet kapott. A HardBodyHang jóvoltából kihelyezett street workout eszköz egy olyan tornapálya, melyet amatőr és profi sportolók egyaránt tudnak használni. A street workout reneszánszát élő mozgásforma, melynek népszerűsége épp az egyszerűségében rejlik. A városi környezet számára tervezett tornapálya bárki számára elérhetővé teszi a mozgást a szabad levegőn. A közösségi sport és az együttmozgás, valamint az ingyenes sportolási lehetőség a város szívében igazi kuriózum Budapest életében. A testmozgáson kívül az agyunkat is tornáztathatjuk a parkban, hiszen az építők több sakktáblát is kihelyeztek.

Kovács Katalin olimpiai, világ és Európa-bajnok kajakozó harminc éves sportmúlttal a háta mögött a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében, és kiemelte, hogy minden sportszerető ember csak örülhet egy ilyen parknak a város szívében, ami lehetővé teszi a mindennapi mozgást. „Kalandra fel, sportoljunk rendszeresen, és éljük át azt, amit a sportolás ad nekünk; testnek, léleknek és az egészségünknek egyaránt” – zárta köszöntőjét minden idők legeredményesebb női kajakozója.

Különlegessége még a parknak egy magyar startup, a Platio által fejlesztett speciális járható napelem. Segítségével a parkban pihenők 100% helyben termelt zöld energiával tölthetik fel mobiltelefonjaikat, laptopjaikat. A technológia emellett kerti térkőként otthonokban is alkalmazható mint egyedi napelemes rendszer.

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
BVA BUDAPESTI VÁROSARCULATI NONPROFIT KFT.
HELLO WOOD
OÁZIS KERTÉSZET
VE GROUP
PLATIO
HBH BODYHANG
TEQBALL

Kapcsolódó tartalmak