Kategória: Fókuszban

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban

Persze futni szinte bárhol lehet, de mi most olyan helyeket próbáltunk ki, ahol zöldben, speciálisan futásra kiépített, és jól felszerelt pályán edzhetünk. 

Akár csak kellemesen kocognánk egy kicsit, vagy hosszabb távot is megtennénk, egyre több budapesti parkban találunk hosszabb-rövidebb futókört, ahol térdkímélő módon sportolhatunk. Persze futni szinte bárhol lehet, de mi most olyan helyeket próbáltunk ki, ahol zöldben, speciálisan futásra kiépített pályán edzhetünk. 

Bartha Dorka írása.

Margitsziget

A város legismertebb futóköre, a maga 5 kilométeres hosszával igazán tekintélyt parancsoló. A két szigetcsúcson találunk kondiparkot, és menet közben ivókutakat is, úgyhogy minden adott egy jó kis edzéshez. Mivel ez a pálya nagyon népszerű, a „kötelező haladási irányt” mindenképpen tartsuk tiszteletben. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bódis Krisztián/Budapest Images

Budai futópályák

Bikás park

Buda egyik kedvelt futóköre a közel 800 méteres Bikás parki, itt akár hosszabb távokat is vállalhatunk, nem érezzük futás közben, hogy körbe-körbe kerengünk. Bemelegítéshez és lazításhoz találunk kültéri kondiparkot is, ha sikerül nem a csúcsidőben érkeznünk, még várnunk sem kell a használatukra. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bartha Dorka

Városmajor

A városmajori, 585 méteres futókör igazán hangulatos nem csak nyáron, amikor hűsítő árnyat adnak a fák, de ősszel is, a sárguló lombok alatt. Kültéri kondiparkokat, és egyéb sportpályákat itt is találunk. Pluszpont, hogy ahogy egyre korábban sötétedik, itt akkor is biztonságban futhatunk, mivel a pálya lámpákkal jól megvilágított (és térfigyelő kamerák is vannak). 

Feneketlen-tó

Az 540 méter hosszú futókör, bár nem nagy távú, a környezet kárpótol minket az állandó ismétlődésért. Kültéri kondipark itt is van, ám számoljunk azzal, hogy mivel ez a pálya sűrűn lakott környezetben van, és könnyen megközelíthető, egyes idősávokban nem mi leszünk az egyetlen futók. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Soós Bertalan

Holdudvar Park

Bár ennek a 450 méteres futókörnek nem olyan nagy a vonzáskörzete, mint egy margitszigetinek, mindenképp érdemesnek tartjuk megemlíteni mert a budapesti parkrehabilitáció egyik nagyon jó példája az, ami a Holdudvarál történt. A klasszikus, 3.kerületi lakótelepi környezetbe ékelt park megújításakor igyekeztek minden korosztály igényének megfelelő funkciókat kialakítani, így kerültek ide a kültéri kondieszközök, futópálya, pingpongasztal a játszótér és padok mellet. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bartha Dorka

Gesztenyés-kert

A park felújítása után már a 12. kerületi Gesztenyés kertben is találunk egy közel 400 méteres futókört. A megközelíthetősége Budán belül ennek is elég jó, lehet, egy maratoni körözésbe kicsit belebolydulnánk ezen a pályán, de rövidebb távokra kitűnő, és itt is kellemes, zöld, árnyas környezetben futhatunk, térdkímélő pályán. 

Pesti futópályák

Városliget

A Margitsziget után ez a város második legnépszerűbb pályája, legalábbis az embersűrűség alapján. A 2 km-es kör a park Ajtósi Dürer sor felőli oldalán kanyarog, szerencsére elég széles, így a különböző tempóban futók is jól megférnek rajta. A felszereltsége kiemelkedően jó, az időjelző óránál itt is van kültéri kondipark, számos ivókút, valamint 100 forintért használható WC-k is. A honlap leírása szerint az öltözők éves díj ellenében regisztrációval használhatóak, ezt élesben nem próbáltuk ki. Egyetlen bánatunk, hogy esőzések után a vízelvezetés egyes pontokon nem jól megoldott, legalábbis nyár eleji zivataroknál kisebb tavakat kellett kerülgetni egy aszfalt úttal való kereszteződésben.

Orczy-kert

26 hektáros parkban, ami immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusa is, szintén találunk egy 500 méteres futókört. Kültéri kondipark, időmérő kapuk, és vízvételi lehetőség itt is van, ám a park itt 06:00-22.00-ig tart nyitva, a campus esti zárásakor a futókat is kitessékelik. 

Óhegy park 

Kőbánya szuper parkjában is egy elég hosszú, közel 1,4 km-es rekortán futókört találunk. Szinte a teljes parkot megkerülő útvonalon már hosszabb távokat is le lehet futni kényelmesen, nem érezzük úgy, hogy csak kerengünk körbe-körbe, az egyenes és kanyargó szakaszok kellemesen váltják egymást. Bemelegítéshez, nyújtáshoz itt is találunk kültéri kondiparkot, illetve ingyenesen használható WC, és vízvételi lehetőség is van. 

Pillangó park

A zuglói, közösségi tervezéssel készült parkba egy nagyjából 700 méteres futókör is készült. A pálya mentén itt is van esti világítás, illetve több ivókút is található.

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: s-ter.hu

Puskás Aréna Park

A hatalmas stadion árnyékában egy, a közösségi sportolásra is alkalmas park is elkészült 2021-re, a D-kapu mellett. Összesen két futópályát találunk itt, amelyek 420-500 méter hosszúak, van kültéri fitnesszapark, kutak és mosdók is. A futókör különlegessége, hogy itt egyedülálló módon a sztálini kor férfi és nőideáljai között kanyarogva edzhetünk, ugyanis a Dromosz szoborpark felújított szobrai között visz el az utunk. A park itt is 06:00-22.00 között tart nyitva, meccsnapokon figyeljünk, mert zárva lehet. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Gyémánt Balázs

Fotó: Bódis Krisztián/Budapest Images

Kapcsolódó tartalmak