10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban

Akár csak kellemesen kocognánk egy kicsit, vagy hosszabb távot is megtennénk, egyre több budapesti parkban találunk hosszabb-rövidebb futókört, ahol térdkímélő módon sportolhatunk. Persze futni szinte bárhol lehet, de mi most olyan helyeket próbáltunk ki, ahol zöldben, speciálisan futásra kiépített pályán edzhetünk. 

Bartha Dorka írása.

Margitsziget

A város legismertebb futóköre, a maga 5 kilométeres hosszával igazán tekintélyt parancsoló. A két szigetcsúcson találunk kondiparkot, és menet közben ivókutakat is, úgyhogy minden adott egy jó kis edzéshez. Mivel ez a pálya nagyon népszerű, a „kötelező haladási irányt” mindenképpen tartsuk tiszteletben. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bódis Krisztián/Budapest Images

Budai futópályák

Bikás park

Buda egyik kedvelt futóköre a közel 800 méteres Bikás parki, itt akár hosszabb távokat is vállalhatunk, nem érezzük futás közben, hogy körbe-körbe kerengünk. Bemelegítéshez és lazításhoz találunk kültéri kondiparkot is, ha sikerül nem a csúcsidőben érkeznünk, még várnunk sem kell a használatukra. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bartha Dorka

Városmajor

A városmajori, 585 méteres futókör igazán hangulatos nem csak nyáron, amikor hűsítő árnyat adnak a fák, de ősszel is, a sárguló lombok alatt. Kültéri kondiparkokat, és egyéb sportpályákat itt is találunk. Pluszpont, hogy ahogy egyre korábban sötétedik, itt akkor is biztonságban futhatunk, mivel a pálya lámpákkal jól megvilágított (és térfigyelő kamerák is vannak). 

Feneketlen-tó

Az 540 méter hosszú futókör, bár nem nagy távú, a környezet kárpótol minket az állandó ismétlődésért. Kültéri kondipark itt is van, ám számoljunk azzal, hogy mivel ez a pálya sűrűn lakott környezetben van, és könnyen megközelíthető, egyes idősávokban nem mi leszünk az egyetlen futók. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Soós Bertalan

Holdudvar Park

Bár ennek a 450 méteres futókörnek nem olyan nagy a vonzáskörzete, mint egy margitszigetinek, mindenképp érdemesnek tartjuk megemlíteni mert a budapesti parkrehabilitáció egyik nagyon jó példája az, ami a Holdudvarál történt. A klasszikus, 3.kerületi lakótelepi környezetbe ékelt park megújításakor igyekeztek minden korosztály igényének megfelelő funkciókat kialakítani, így kerültek ide a kültéri kondieszközök, futópálya, pingpongasztal a játszótér és padok mellet. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Bartha Dorka

Gesztenyés-kert

A park felújítása után már a 12. kerületi Gesztenyés kertben is találunk egy közel 400 méteres futókört. A megközelíthetősége Budán belül ennek is elég jó, lehet, egy maratoni körözésbe kicsit belebolydulnánk ezen a pályán, de rövidebb távokra kitűnő, és itt is kellemes, zöld, árnyas környezetben futhatunk, térdkímélő pályán. 

Pesti futópályák

Városliget

A Margitsziget után ez a város második legnépszerűbb pályája, legalábbis az embersűrűség alapján. A 2 km-es kör a park Ajtósi Dürer sor felőli oldalán kanyarog, szerencsére elég széles, így a különböző tempóban futók is jól megférnek rajta. A felszereltsége kiemelkedően jó, az időjelző óránál itt is van kültéri kondipark, számos ivókút, valamint 100 forintért használható WC-k is. A honlap leírása szerint az öltözők éves díj ellenében regisztrációval használhatóak, ezt élesben nem próbáltuk ki. Egyetlen bánatunk, hogy esőzések után a vízelvezetés egyes pontokon nem jól megoldott, legalábbis nyár eleji zivataroknál kisebb tavakat kellett kerülgetni egy aszfalt úttal való kereszteződésben.

Orczy-kert

26 hektáros parkban, ami immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusa is, szintén találunk egy 500 méteres futókört. Kültéri kondipark, időmérő kapuk, és vízvételi lehetőség itt is van, ám a park itt 06:00-22.00-ig tart nyitva, a campus esti zárásakor a futókat is kitessékelik. 

Óhegy park 

Kőbánya szuper parkjában is egy elég hosszú, közel 1,4 km-es rekortán futókört találunk. Szinte a teljes parkot megkerülő útvonalon már hosszabb távokat is le lehet futni kényelmesen, nem érezzük úgy, hogy csak kerengünk körbe-körbe, az egyenes és kanyargó szakaszok kellemesen váltják egymást. Bemelegítéshez, nyújtáshoz itt is találunk kültéri kondiparkot, illetve ingyenesen használható WC, és vízvételi lehetőség is van. 

Pillangó park

A zuglói, közösségi tervezéssel készült parkba egy nagyjából 700 méteres futókör is készült. A pálya mentén itt is van esti világítás, illetve több ivókút is található.

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: s-ter.hu

Puskás Aréna Park

A hatalmas stadion árnyékában egy, a közösségi sportolásra is alkalmas park is elkészült 2021-re, a D-kapu mellett. Összesen két futópályát találunk itt, amelyek 420-500 méter hosszúak, van kültéri fitnesszapark, kutak és mosdók is. A futókör különlegessége, hogy itt egyedülálló módon a sztálini kor férfi és nőideáljai között kanyarogva edzhetünk, ugyanis a Dromosz szoborpark felújított szobrai között visz el az utunk. A park itt is 06:00-22.00 között tart nyitva, meccsnapokon figyeljünk, mert zárva lehet. 

10+1 park futókörrel – itt róhatjuk köreinket az őszi tájban
Fotó: Gyémánt Balázs

Fotó: Bódis Krisztián/Budapest Images