Kategória: Élhető város - Főoldal

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

Az Európa szerte megrendezett, ingyenes Kutatók Éjszakája eseménysorozaton 2022-ben is a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése áll majd a középpontban. 

Összesen 9 tudományágban – agrár-, bölcsészet-, hit-, kultúra, műszaki tudomány, orvostudomány, társadalom-, természet- és neveléstudomány –  várják az érdeklődőket a szórakoztató és inspiráló előadásokra, laborbejárásokra, legyen szó a környezettudatos repülésről, a mesterséges intelligenciáról,  robotizált sakkmesterről.

De nem csak az agyunkat, hanem esetenként a testünket is próbára tehetjük az idei Kutatók Éjszakáján. Aki kifejezetten ilyen, aktív kikapcsolódásra vágyik, a következő programokat ajánljuk:

Ügyességi pályák a futófolyosón az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán

Tedd próbára az ügyességed és a gyorsaságod az egyetemi sportcsarnok akadálypályáján!

Ha alsó tagozatos diák vagy és szereted a kihívásokat, gyere és teljesítsd a futófolyosónkon felállított sportos feladatainkat! Az ügyességi futógyakorlatok mellett lesznek a gyorsaságot és az erőt próbára tevő gyakorlatok is.

Életkortól és felkészültségtől függően mi is segítünk, de nyugodtan igénybe vehetsz szülői támogatást.

A résztvevők 16 és 18 óra között folyamatosan, 4 fős turnusokban teljesíthetik a kihívást.

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

Vívás kerekesszékben a Semmelweis Egyetemen

Az úszás mellett a vívás is kiemelkedő sikersportága Magyarországnak a paralimpiákon. A futókerékpározás, az evezés – ergométer és a boccia mellett Semmelweis Egyeteme Pető András kara rekreációs tevékenységként 5 éve oktatja vívásra a Pető intézeti kis diákokat, para sportolókat. A 2022-es Kutatók Éjszakája során több alkalommal megrendezett bemutatón az érdeklődők megismerkedhetnek a vívás alapjaival, a 3 fegyvernemmel és elegendő vállalkozó esetén a kerekesszékes vívás is kipróbálható szakember vezetésével. A bemutatókat Makk Ádám intézményvezető, konduktor, vívó edző tartja.

Testösszetétel mérés az Óbudai Egyetemen

Inbody készülékkel végzett tesztösszetétel elemzés, meghatározó a táplálkozási programokban. Az elhízás megelőzésének leghatékonyabb és legtudományosabb módja a testösszetétel rendszeres ellenőrzése. A mérés preventív, egészségmegőrző szerepe kiemelten fontos. Számos betegség elkerülhető, ha időben reagálunk a szervezetben végbemenő kedvezőtlen elváltozásokra. Sportolók, gyermekek, idősek, illetve betegek állapot vizsgálatában és nyomon követésében különösen javasolt. A mérés kiértékelése során dietetikus tart személyre szóló tanácsadást.

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

Elég fitt vagy? Terhelésélettani mérések kipróbálása az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán

A résztvevők alapvető fittségi méréseket (pl. testösszetétel mérése, állóképesség felmérése, légzésfunkciók vizsgálata stb.) próbálhatnak ki. Sportos ruházat és váltócipő (benti használatú sportcipő) szükséges.

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

Asztalitenisz bemutató az Óbudai Egyetemen

Asztalitenisz edzés bemutató, majd kötetlen játéklehetőség a vállalkozó szellemű érdeklődőkkel, látogatókkal – less el egy-két trükköt a profiktól!

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

Kyokushinkai önvédelmi technikák az ELTE Bölcsészettudományi Karán

A programot Gottner Richárd Gábor, az ELTE japán tanszékének doktori hallgatója tartja. Kutatási területe a japán harcművészetek, a nyelvészet, történelem és filológia szempontjából. Több mint tíz éve foglalkozik harcművészetekkel, elsősorban japán jūjutsuval, jūdōval, aikidōval és Kyokushinkai karatéval, több tanulmánya is megjelent a témában, szabadidejében pedig a Budō bakaharcművészeti blog szerzője.

Sportos programok a Kutatók Éjszakája Budapesti helyszínein!

„Zöld” sportrendezvények előadás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A fenntarthatóság a sporton belül is előtérbe került. A rendezvények szervezői ma már szem előtt tartják, hogy zöld vagy legalábbis zöldebb sporteseményeket szervezzenek. Előadásunkban kitérünk arra, hogy mitől lesz (lehet zöld) egy sportrendezvény. Miért éri meg zöldnek lenni? Brand versus gazdasági haszon?

További programok https://kutatokejszakaja.hu/ 

Kapcsolódó tartalmak