POP UP park nyílt Budapest szívében

A jövő technológiája és modern közterületi megoldások teszik egyedivé az így megszülető POP UP parkot, ami igazi pihenőparkként ugyanúgy helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek, mint egy esti randinak vagy akár egy napközbeni, pár perces hűsölő üldögélésnek, miközben egy magyar fejlesztésnek hála, lemerült telefonunkat is feltölthetjük.

popuppark20170628_008-vagott-bp3

A Fővárosi Önkormányzat támogatásában megvalósuló POP UP park nem hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy ideiglenes városfejlesztési kuriózum. A térátrendezés feladatával a nemzetközileg is elismert Hello Woodot bízta meg a Főváros, akik eddig megismert munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított „hullámvonal” mottójú installációjuk mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő pingpong és teqball asztal is helyet kapott. További különlegessége a parknak egy magyar startup által fejlesztett speciális energiatermelő okosburkolat is. A napsugárzás energiáját elektromos árammá alakító, nagy szilárdságú edzett esztétikus üveglapok által védett Platio járólapok alkalmasak arra, hogy a járókelők azok segítségével feltölthessék mobiltelefonjaikat, laptopjaikat.

popuppark20170628_003

Az élő növényzetet és a növények intenzív fenntartását a FŐKERT Nonprofit Zrt. biztosítja a park területén, a 60 db növénytartó edényben díszfák, örökzöldek, cserjék és leanderek kaptak helyet. Komoly létjogosultsága van a városi környezetben a planténerek és mobilkerti megoldások alkalmazásának, főképp ott, ahol nincs lehetőség talajba növényeket telepíteni, jellemzően a talaj nagymértékű közműhálózattal való terheltsége okán. Ezek a növények jelentősen hozzájárulnak a városi mikroklíma alakításához, megfogják a port, csökkentik a zajterhelést, vizet párologtatnak.

popuppark20170628_006

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park átadásán elmondta, hogy a jövő technológiai megoldásai, valamint egyedi közterületi megoldások révén ez a program messze túlmutat önmagán és valódi közösségi teret hoz létre, játszva a tér adta lehetőségekkel, formákkal és a fa egyedi megmunkálási megoldásaival. A hely és a történet adja magát: egy zöld sziget a város szívében, ahol megpihenhetünk, ahol feltöltődhetünk.

A város vezetői remélik, hogy a park üde és hasznos színfoltjává válik majd a budapesti nyárnak, és hamar kedvelt tartózkodási helyévé a fővárosiaknak. Az ideiglenes oázis a tervek szerint az idei ősz beköszöntéig egészíti ki és alakítja még inkább használható közösségi térré a Városháza parkot.