A Nordic Walking a fiatalok sportja is Budapesten

A rendezvényre egyaránt várták a kezdőket és a haladókat, akik a Szépjuhászné gyermekvasút megálló menti túra útvonalak bebarangolása mellett közelebbről megismerkedhettek ennek a mozgásnak számos fajtájával a gerinc tornás változattól kezdve az extrém, illetve fitnesz nordic walking irányzatig, valamint bővebb betekintést kaphattak a modern természetjáró technológiák használatába, illetve alapos erdőismereti oktatásban is részesülhettek.

Már a 9 órakor induló első, kezdő nordic walking csoport teljes létszámban, közel 40 fővel indult el felfedezni a környékbeli erdei turistaösvényeket, pedig az eső megállás nélkül szemerkélt a Szépjuhászné gyermekvasút megálló mögötti gyülekezőhelyen. Az időjárás a későbbiekben sem szegte kedvét az érkezőknek, aminek köszönhetően az alapos bemelegítés után folyamatosan indultak a csapatok a hosszabb-rövidebb erdei sétákra vezetett túrák keretében. Kezdők, fontolva haladók, gerinc tornás, haladó és extrém, illetve fitnesz nordic walkingozásra regisztrálhattak be a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként megszervezett, ingyenes eseményre, amelyen a sok fiatal, illetve idősebb túrázó között ismerős arcok is feltűntek, így többek közt Németh Lajos meteorológus is nekivágott a kezdők számára kitűzött távnak és azt sikerrel teljesítette is.

„Bárki, bármikor elkezdheti a nordic walkingot, mert ennél a sportnál mozgás közben nem csak a lábak, hanem a felsőtest is intenzíven bekapcsolódik a munkába. Azaz testünk izmainak mintegy 90 százalékát mozgatjuk át. Kíméli az ízületeinket, mivel teljes testsúlyunk nem “zuhan” a láb ízületeire, mint futás közben. A szívre és tüdőre kíméletes mozgás meglepően hatékony zsírégető, vagyis a bot nélküli sétához képest, akár 20-46 százalékkal is nőhet a kalória felhasználás. Sportolás közben pedig gyönyörködhetünk a természetben, az erdőben és nem utolsósorban gyaloglás közben jókat lehet beszélgetni a sporttársaiddal”— hangsúlyozta a helyszínen Bozsik Anna, sífutó nordic walking oktató, háromszoros olimpikon, az esemény egyik szervezője, aki szerint ez a sport nem csak az idősek sportja, hanem nagyon is hasznos és izgalmas minden korosztálynak. Hozzátette: fontos, hogy helyesen csináljuk, a bot ugyanis nem mankó, hanem a lábunk mellett más izomcsoportok munkaeszköze is.

A nordic walkingozás mellett a rendezvényre kilátogató fővárosiak sok hasznos információt szerezhettek arról is, hogyan tehetik még élménydúsabbá, tartalmasabbá a természetjárást. Ennek megfelelően megismerkedhettek a modern mobil megoldásokkal, alkalmazásokkal, amelyek a túrák megtervezését, játékosabbá tételét teszik lehetővé, illetve alapos felkészítést is kaphattak arról, hogyan használják a klasszikus eszközöket, a tájolót, vagy éppen a tájfutó térképet. A szervezők a családosokra is gondoltak, és a felnőtteket, illetve a gyerekeket erdőismeretre, környezettudatosságra és környezetvédelemre is oktató interaktív játékokra invitálták a helyszínen.

A nap eseményeit bemutató képes összefoglaló a rendezvény Facebook oldalára kattintva tekinthető meg.