Vecsey Ádám és Végh András

Vecsey Ádám – restaurátor – BTM

Dédpapám teremőrként dolgozott a Budapesti Történeti Múzeumban, ahová többször engem is felvitt magával. Természetesen akkor még nem fogalmazódott meg bennem, hogy ha felnövök, akkor én is itt leszek majd restaurátor. Tizenkét évvel később, érettségi után ismét felsétáltam a múzeumba. Természetesen restaurátor nem lehettem már aznap, de épp gyűjteménykezelőt kerestek a római gyűjteménybe, így felléphettem annak a szamárlétrának a legalsó fokára, ami már akkor nagyon hosszúnak, szinte végtelennek tűnt. Az iskolákat munka mellett végezhettem, és igyekeztem a szamárlétra minden fokán eltölteni a szükséges időt. Az igazi kihívás nem diplomás műtárgy-restaurátorrá válni, hanem az egyetemet követően is nyitottnak maradni az új módszerekre, anyagokra, kezelési ötletekre, arra, hogy az ember képes legyen követni az állandóan fejlődő tudományt és elfogadni annak vívmányait. Szinte minden tárgy új kihívást jelent, és ezért is hiszem, hogy a gyakorló restaurátorok nagy része sosem érzi, hogy tanulmányai végére ért. Minket ez hajt: úgy megőrizni kulturális örökségünket, hogy közben mindig valami újat keressünk a régiben.

Restaurátorként kollégáimmal azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk megmenteni a menthetetlent.  Aki ezt a szakmát választja, annak tudnia kell, hogy műtárgyakkal dolgozni a tárgyak iránti tisztelet nélkül, a szükséges alázat és türelem hiányában, nem lehet. Egy műtárgy kezelésénél nincs második lehetőség, és ez a felelősség a restaurátor minden mozdulatának különös jelentőséget kölcsönöz.

Végh András – régész, főmuzeológus – BTM

A régi korok története sokszor mára csak darabokra törött tárgyakon és épületek maradványain keresztül juthat el hozzánk. Nem szól róla élő emlékezet és kevés a megmaradt írás. Az egykori hétköznapok és ünnepek eltemetett emlékei azonban szóra bírhatóak, melyekből kiderül, kik és hogyan éltek előttünk. Gyermekkoromban régész szerettem volna lenni, a várak, templomok romjai vonzottak, azt hiszem, ezzel sokan voltak és vannak így. Idővel, miközben tényleg régész lettem, és itt lehettem régész a szülővárosomban, Budapesten, megértettem, hogy mennyire jó a saját városom múltjával foglalkozni. Ennek a városnak a múltját a sorozatosan ismétlődő pusztulás és építés jellemzi. Rómaiak és barbárok, államalapítás és tatárjárás, királyi székváros és török hódítás, oszmán határváros és keresztény ostromok, stb. Sorolhatnánk máig. A város a föld alatt rengeteg értéket és felfedezni valót tartogat számunkra. Érdemes rá vigyázni, hogy még sokan megismerhessék.

Budapesti Történeti Múzeum

A Budapesti Történeti Múzeum központja a Vármúzeum, amely a Budavári Palotában található. A ma már több mint százéves múltra visszatekintő intézmény célja és hivatása, hogy a legrégebbi időktől napjainkig gyűjtse és bemutassa a fővárosunk történetére vonatkozó tárgyi és szellemi emlékeket. A BTM kiállításai korszakokra bontva mutatják be Budapest és elődvárosainak történetét, képzőművészetét, tárgyi kultúráját, az itt élt emberek életmódját. Egyedülálló módon, az egykori középkori királyi palota helyreállított termei mellett, a közelmúlt királyi palotáját és annak mára elpusztult tereit is bemutatja legújabb állandó kiállításain. A budavári palota E épületében található Vármúzeumon kívül, az Aquincumi Múzeum ad otthont a római kori várost bemutató gyűjteményeknek és kiállításoknak, míg a Kiscelli Múzeumban helyezték el az újkori várostörténeti gyűjteményt. Itt gyönyörködhet a látogató a Fővárosi Képtár páratlan anyagában, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásait szemlélheti meg a Budapest Galéria kiállítótermeiben.

Weboldal: www.btm.hu