Borszéki utca, Budapest XI.

Borszék (ma Borsec, Románia)

Borszék város Erdélyben, Hargita megyében, a Görgényi-, Kelemen-, Besztercei-havasok találkozásánál. A Székelyföld legészakibb települése, Gyergyószentmiklóstól 40 km-re északra, a Bor-patak völgyében fekszik, 900 m tengerszint feletti magasságban.

A település neve a bor (borvíz) pataknévből származik. Aránylag későn kialakult település, Ditró-Szárhegyhez tartozott a XIX. századig. Gyógyvizét már a XVI. században ismerték, Báthori Zsigmond gyulafehérvári udvarába is jutott belőle. A település a XVIII. században indult fejlődésnek, miután Zimmethausen Antal bécsi geológus bevizsgáltatta gyógyvizét és megkezdte a kereskedelmi forgalmazását. Fürdőháza 1725-ben épült. Az állandó település létrejötte az Üveggyár 1806-os létesítésével hozható kapcsolatba. A fürdőtelep a XIX. században látványos fejlődésnek indult, a Monarchia nagyhírű, fürdő- és üdülővárosa lett. 1953-ban gyógyfürdő rangot, 1968-ban városi rangot kapott.

A trianoni békeszerződésig Csík vármegyéhez tartozott. 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Lakossága 1910-ben: 1862 lakosból, 1702 magyar, 126 román

Lakossága 2011-ben: 2585 lakosból 1972 magyar, 562 román,

Érdekességek:

A mintegy tizenöt forrás mindegyike más és más összetételű. Közös vonásuk a bőséges szénsavtartalom, ezen kívül a kálium, magnézium, nátrium sók oldott jelenléte.

A világkiállításokon sorozatosan oklevéllel és érmekkel elismert gyógyvizet még Ferenc József császár nevezte a „borvizek királynőjének”.

Fürdőjében megtalálható Székelyföld nevezetessége a mofetta. A mofettázás száraz gázban történő fürdőzést jelent. A vulkáni utóműködés eredményeképpen jön létre a gázkitörés, amely a székelyeknél ősidők óta a gyógyulást szolgálja.

Az itt található Medve-barlangot a helyi hiedelem sokáig a medvék tanyájának tartotta.

Utcatörténet

A fővárosi XI. kerületben (Kelenföld) található a Borszéki utca, 1910 óta viseli az erdélyi település nevét.

Az ugyancsak XI. kerületi Borszék köz területrendezés miatt 1985-ben megszűnt. A XVIII. kerületben (Ganzkertváros) lévő Borszék utca nevét 1953-ban a Borvíz utca névre módosították, a XXI. kerületben (Királyerdő) lévő Borszéki utca 1967-ben a Hód utca nevet kapta.