Magyarfalu utca, Budapest X.

Magyarfalu (ma Uhorská Ves, Szlovákia)

A felvidéki falu Szlovákiában, a Zsolnai kerületben, Liptói-medence központi részén, Liptószentmiklóstól 5 km-re fekszik a Vág folyó két partján.

A régészeti leletek szerint a község területe már a kőkorszakban lakott volt. Első említése 1230-ból származik. Az Árpád-házi királyok alatt egyike volt a határvédelmi feladatokat ellátó falvaknak. A Szent-Iványi család birtokolta kezdetben, majd később a XIII. században a királyhoz hű lovagok kapták meg a települést.

A falu északi részén ásványvízforrás található. A Jánska-völgyi (Jánska dolina) természetvédelmi terület szintén kiterjed a falu területére.

A trianoni békeszerződésig Liptó vármegyéhez tartozott, 1920-ban Csehszlovákiához került.

Lakossága 1910-ben: 287 lakosból 248 szlovák, 13 magyar, 3 német

Lakossága 2011-ben: 459 lakosból 440 szlovák, 5 roma, 1 cseh (13 egyéb, vagy nem nyilatkozott)

Érdekességek

Egy másik Magyarfalu is volt a Magyar Királyságban, amely ma Záhorská Ves néven szintén Szlovákiában a Morva bal partján, az osztrák határnál, a Pozs onyi kerületben, Malacka városától 15 km-re fekszik.

Romániában is található egy Magyarfalu nevű település, Bákó megyében a Szeret-folyó jobb partján. A település nem volt a Magyar Királyság része, Erdélyből menekült székelyek lakták 1764 után. A moldvai csángókhoz tartozó lakosság még ma is beszéli a magyar nyelvet.

Google-térkép

Utcatörténet

A fővárosi X. kerületi Kőbánya-Kertvárosban 1991 óta viseli utca a szlovákiai Magyarfalu nevét.