Mezővár utca, Budapest XVII., 1171

Mezővár (ma Tešanovci, Szlovénia)

Mezővár falu Szlovéniában, Muravidéken, Pomurska régióban. Közigazgatásilag Alsómaráchoz tartozik. Muraszombattól 7 km-re északkeletre községközpontjának Alsómarácnak keleti szomszédságában a Lendvába igyekvő Lipnica-patak partján fekszik. A Ravensko nevű sík tájegység egyik legjelentősebb települése.

Területén már az ókorban is éltek emberek. 1365-ben a Széchy család kapta királyi adományul. 1687-ben a Széchyek fiági kihalása után több birtokosa is volt, köztük a Barkóczi vagy másképpen Rosty családé.

1910-ben túlnyomórészt vend nemzetiség lakta. A magyarországi szlovének körül már régóta tartja magát egy olyan elképzelés, amely a vendekben egy önálló, nem szlovén népet lát. A kérdés mára inkább politikai, semmint tudományos, hitelességét több dolog is aláásta már. Az viszont tény, hogy rendkívül jellegzetes kultúrájuk, illetve nyelvük van, amivel lényegesen különbséget lehet tenni, nem csak a magyarországi, hanem a muravidéki szlovének és Szlovénia többi részén élő szlovénok között.

A trianoni békeszerződésig Vas vármegyéhez tartozott. 1919-ben átmenetileg a Vendvidéki Köztársasághoz tartozott, de még ebben az évben a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz csatolták (1929-től Jugoszlávia). 1941-ben ismét Magyarországhoz került, de 1945 után visszacsatolták jugoszláv fennhatóság alá. 1991 óta a független Szlovénia része.

Lakossága 1910-ben: 887 lakosából 738 vend, 144 magyar, 5 német volt.

Lakossága 2002-ben: 375 lakos (nemzetiségi viszonyok nem ismertek)

Érdekesség

Mezőváron született Novák Ferenc, az első magyarországi szlovén néprajzi író.

Térképek

Utcatörténet

A Mezővár utca 2011 óta viseli ezt a nevet a XVII. kerületben, Rákoscsabán.