Székelyudvarhely utca, Budapest XVIII.

Székelyudvarhely (ma Odorheiu Secuiesc, Románia)

A székely város a romániai Hargita megye második legnépesebb városa, az Erdélyi-medence délkeleti peremén, a Küküllő-dombvidék keleti szegélyén, a Nagy-Küküllő folyó felső szakasza mentén fekszik, Csíkszeredától 52 km-re. Döntő többségében székelyek lakják.

Székelyudvarhely a hajdani Udvarhelyszék anyavárosa, a későbbi Udvarhely vármegye székhelye volt. Székelyföld egyik legjelentősebb kulturális központja. A település neve arra utal, hogy e helyen tartotta udvarát a székelyek ispánja. A város legrégebbi emléke a XIII. században épült Jézus-kápolna. Székelyudvarhelyet valószínűleg Zsigmond Király emelte városi rangra. Legrégebbi erődítménye az Árpád-kori Budvár, maradványai műemléki védelem alatt állnak. János Zsigmond építtette a XVI. században Székelytámadt várát az ellene harcoló székelyek kordában tartására, amit 1599-ben romboltak le a helyiek. A XVII. század elején az erődítményt újraépítették, azonban közel egy évszázaddal később a székelyekkel végleg leromboltatták a várat. Ettől kezdve Csonkavárnak nevezik a helyiek. Az egykori erődítmény jelentős maradványai napjainkban is láthatóak.

A város a székely népművészetek, néptáncok, hagyományok és szokások őrzője.

A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegyéhez tartozott, 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án a város visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Lakossága 1910-ben: 10 244 lakosból 9888 magyar, 212 német, 115 román

Lakossága 2011-ben: 34 257 lakosból 31 665 magyar, 861 román, 509 roma (1194 nem nyilatkozott)

Érdekességek

Itt született 1553-ban Székely Mózes, Erdély egyetlen székely fejedelme, aki Báthory István fejedelem és lengyel király egykori testőrparancsnoka volt. Székely Mózes később az erdélyi hadsereg főparancsnoka lett és 1603. április 15-én megválasztották fejedelemnek.

Székelyudvarhelyen látta meg a napvilágot 1895-ben Csanády György, a Székely Himnusz szerzője.

Utcatörténet

A fővárosi XVIII. kerületi Szent Imre-Kertvárosban 1926 óta viseli utca a székely város nevét.