TESTKÉP kiállítás – Akt a kortárs magyar fotográfiában

A Budapest Photo Festival minden évben a képalkotás egy-egy klasszikus műfaját állítja a figyelem fókuszába. A portré, a csendélet, a tájkép után 2020-ban azt vizsgálja, miként kapcsolódik a kortárs fotográfia a testábrázolás problematikájához. Most, a kényszerű zárva tartás alatt folyamatosan jelentkezik a Kiscelli Múzeum az online felületein a kiállításhoz kapcsolódó tartalommal.

A ruhátlan emberi test ábrázolása a művészet kezdeteitől már hangsúlyosan jelen volt: hol bibliai-mitológiai történetbe ágyazva, hol a szépség megtestesítőjeként. A test reprezentációja – és minden, ami hozzá kapcsolódik – a mai napig érzékeny terület, a nemi és társadalmi szerepek, identitás- vagy a morál változása mind tetten érhetők az alkotók témához való viszonyulásában.

A TESTKÉP tárlat ezeket a tendenciákat mutatja meg a maguk gazdagságában és ellentmondásosságában, most online. Ami plusz: hétről-hétre megújul az anyag, úgyhogy folyamatosan érdemes bekukkantani vagy ha tetszik, belesni a kortárs testábrázolás tárába.

A virtuális kiállítás a http://kiscellimuzeum.hu/testkep_bpf2020 oldalon megtekinthető.

Kurátorok: Somosi Rita és Szarka Klára

Kiállító művészek: Bartis Attila, Bede Kincső, Benkő Sándor, Buda Gábor, Diósi Máté, Eifert János, Fedor Ilka, Flanek Péter, Hirling Bálint, Hodosy Enikő, Kaulics Viola, Kicsiny Martha, Kis-Kéry Anna, Kiss Emese, Kolozsi Bea, Dora Kontha, Kusnyár Eveline, London Katalin, Mészáros László, Pál Gábor, Pátkai Rozina, Pinczehelyi Sándor, Rédling Hanna, Réthey-Prikkel Tamás, Somogyvári Kata, Spanyár Judit, Szombat Éva, Telkes Tímea, Tímár Péter, Tombor Zoltán, Trembeczki Péter, Urbán Ádám, Vadászi Zoltán, Varga Tamás, Vasali Katalin, Verebics Ági

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként, a Budapest FotóFesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.

Fotó: BTM