Vasárnapi csevej indul a Trafóban

Intimitás a színpadon

Dollár Papa Talks címmel indít beszélgetéssorozatot a Trafó és a Dollár Papa Gyermekei társulata. Az első alkalomra 2020. május 24-én, vasárnap 17.00 órától kerül sor, amelyen a színpadi intimitás témája kerül a középpontba. A beszélgetések kizárólag az esemény időpontjában követhetők a Trafó oldalán.

Háromrészes eseménysorozat indul a Dollár Papa Gyermekei színházi társulat és a formációhoz kapcsolódó művészek közreműködésével. A három alkalom mindegyike során egy-egy olyan témát járnak körbe Ördög Tamás moderálásával, amelyek a színházba járók nagy része számára már biztosan felmerültek, ezekről pedig online formában közvetítik véleményüket a közönség számára.

Az első ilyen alkalomra 2020. május 24-én, vasárnap 17.00 órától kerül sor, amelynek központi témájaként a színpadi intimitás jelenik meg. Meghívott vendégként Sárosdi Lilla, Kiss-Végh Emőke és Rába Roland osztják meg gondolataikat a témáról egymással és a hallgatósággal, a beszélgetést pedig Ördög Tamás kérdései vezetik. Az eseményt a következő szavakkal vezetik fel:

„A Dollár Papa Gyermekei társulat előadásaiban központi helyet foglalnak el az erős, ám gyakran elnyomott, gúzsba kötött nők. Flaubert minden oldalról nyomorgatott Bovary Emmája; az Ibsen Kis Eyolfjában megjelenő Rita Almers, aki képtelen egyszerre szeretni a férjét és a nyomorék gyermekét; Strindberg Pelikánjának anyafigurája, Elise, aki vérével eteti a kicsinyeit; Ibsen Nórája, Csehov Arkagyinája és Ranyevszkajája, Diderot apácái, Móricz Zsigmond Árvácskája és Lady Chatterley mind-mind a saját boldogságukért és szabadságukért küzdő, önmagukat határozottabban megfogalmazni próbáló, emblematikus nőalakok. A nőkről, és így a férfiakról való gondolkodás is meghatározó eleme alkotói folyamataiknak és az azokban létrejövő párbeszédeknek. Mindehhez szorosan kapcsolódik az intimitás kérdése is, amely sajnálatos módon különösen aktuális kérdés lesz nemcsak a színházak, hanem az egész világ újranyitását követően.”

Vasárnapi csevej indul a Trafóban
Lady Chatterley, Kiss-Végh Emőke

A további két alkalommal szintén komoly színpadi kérdések kerülnek majd terítékre. Május 31-én 17.00 órától „Nők a színpadon” címmel beszélgetnek a színpadon megjelenő nőalakokról és az őket megformáló színésznőkről Kiss-Végh Emőke, Láng Annamária és Terhes Sándor. A harmadik időpontra pedig június 7-én kerül sor, amikor „Férfiak a színpadon” címmel ennek ellenpólusát járja körbe az állandó szereplő Kiss Végh Emőke mellett Schmied Zoltán és Major Erik – természetesen Ördög Tamás moderálása mellett.

„Hiányoztok. Barátok és nézők egyaránt. Szeretnénk veletek értelmes, színházi dolgokról beszélgetni élőben, sallangok nélkül. Amolyan közvetlen csevej vasárnap délutánonként.” – írja a társulat az esemény Facebook oldalán, amelyen a beszélgetés meghallgatásának technikai részleteit is közzé fogják tenni a csevejt megelőzően. A szervezők mindenkinek a figyelmét felhívják arra, hogy az események nem megismételhetők, az eseményjelleg megőrzésének érdekében azok kizárólag a meghirdetett időpontokban hallgathatók meg.

Az esemény Facebook oldala itt elérhető.

A Trafó Facebook oldala: https://trafo.hu/

Fotó: Ofner Gergely