Elszállt egy hajó a szélben

Elszállt egy hajó a szélben

Graf Zeppelin léghajó Budapest fölött

1931. március 29-én vasárnap szinte az egész város az eget kémlelte. Ezen a napon érkezett Budapestre a német Graf Zeppelin léghajó fedélzetén egy tucat utassal, akik között olyan ismert emberek is voltak, mint Horthy István, vagy Karinthy Frigyes.

Fotó: Fortepan/Hanser Mária

A léghajó reggel szállt le Csepelen, a Weiss Manfréd művek repülőterén, majd egy város fölötti és kelet-magyarországi sétarepülésre indult. A következő képek ezt a repülést örökítik meg. 

A Kálvin tér felett. Előtérben az azóta Erzsébet térre átkerült Danubius kút áll.

Fotó: Fortepan/Révay Péter, Wikipédia

Szintén Kálvin tér, de ezúttal a Ráday utca felé nézve. A képen látható házak ma is állnak.

Fotó: Fortepan/Révay Péter

A léghajó olyan látványosság volt Budapesten, ami az egész város életét felbolygatta. Már jóval korábban erről cikkeztek az újságok, a látogatás után pedig sorra jelentek meg az alapos beszámolók. És ami a legfontosabb: miközben mindenki a Zeppelint fotózta, rengeteg kép született a kor Budapestjéről is.

A belváros felett haladó ezüstszivar. Szintén repüléshez kötődő érdekesség, hogy az előtérben látható Ferenc József híd lábánál működött pár évig az 1920-as években egy hidroplán kikötő, ahonnan többek között Bécsbe és a Balatonhoz lehetett repülni. (, )

Fotó: Fortepan/Révay Péter
Fotó: Fortepan/Weygand Tibor

A léghajó Budáról nézve: Előtérben az Ügyész utca látszik, mögötte Kék Golyó utca. A környék mára annyira beépült, hogy utcáról szinte sehonnan nem lehet élvezni a Vár látványát.

Fotó: Fortepan/Schermann Ákos/Schermann Szilárd

Az épülő Újlipótváros. A képen látható háza ma is áll a Tátra utcában, csak azóta hasonló méretben beépültek a szomszédos telkek is.

Fotó: Fortepan/Lukács Zsolt