Görgény utca, Budapest XXII. Görgényi utca, Budapest II.

Görgényi vár (ma Románia)

Görgény várának a maradványa Erdélyben, Maros megyében, Görgényszentimre területén található. A Görgényi-havasok között egy 500 méter magas hegytetőn helyezkedik el.

Valószínűleg a XIV. század elején épült. Első írásos említése 1358-ból való. Királyi vár volt. Az erdélyi vajdák hűbérbirtokul használták a hozzátartozó, Görgényszentimrén kívül, a 24 településből álló váruradalommal együtt. V. László 1453-ban örökül hagyta Hunyadi Jánosnak. Mátyás uralkodásától kezdve a székely ispánok szolgálati birtokát képezte. 1570-től, a függetlenné váló Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Hosszabb időt töltött a várban János ZsigmondBáthory Gáborné Horváth Anna és I. Rákóczi György. Utóbbi parancsára 1639 és 1641 között jelentősen meg is erősítették.

Az utolsó hadi események a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc idején történtek a falai között. 5 hónapnyi kemény ostrom után 1708 márciusában a Rabutin generális vezette császári sereg bevette várat majd a maradványait lerombolta.

A település a hozzá tartozó várral a trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegyéhez tartozott. 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Érdekességek:

A Görgényszentimrén, a görgényi vár alatt álló kastély elődjét 1642-ben I. Rákóczi György építtette vadászkastélynak, késő reneszánsz stílusban. Az erdélyi fejedelmek vadászatok alkalmával sűrűn megfordultak a falai között. 1718 és 1734 között új tulajdonosa, Bornemisza János a vár köveinek felhasználásával, barokk stílusban helyreállította és kibővítette.

A görgényi vár 1708-as lerombolása óta a természet visszahódította a háromhektáros középkori erősség területét, amelyen Soós Zoltán marosvásárhelyi régész vezetésével kisebb mértékű kutatásokat végeztek a 2003. és 2004. években.

Térképek és itt találhatóak

Képeslapok

Képek

Utcatörténet

A fővárosi XXII. kerületben található Görgény utca az 1930-as évek óta viseli az erdélyi vár nevét. A II. kerületi Görgényi utca 1928-ban kapta a nevét.