Hernád utca Budapest VII. (1078),

Hernád (szlovákul: Hornád)

A Hernád a Sajó kb. 220 km hosszú bal oldali mellékfolyója, amely a Szepességben, Hernádfő községnél, a Király-hegy északi oldalán ered. Abaújnádasd községnél hagyja el Szlovákiát és Abaújvár mellett lép be Magyarországra. Mintegy 10 km hosszban határfolyó. A partjára épült legnagyobb város Kassa.

A teljes vízgyűjtő területe 5436 km2, ebből 4300 km2 Szlovákiában van. Bár vízgyűjtő területe nagy, de a csapadék eloszlása miatt a folyó nem bővizű. Nagyobb mellékfolyói: a Hnilec, a Svinka, az Olsava, Magyarországon a Garadna. Mélysége 1-3 m közötti változik.

A Hernád egyike Magyarország legszebb és legérdekesebb folyóinak. A meder kanyargós, melyben sok zátony és sziget található. Csak kajakkal és kenuval járható, evezős csónakkal nem. A vizet négy keresztgát duzzasztja. Gibárton az ország egyik legrégebbi vízerőművét működteti.

Érdekesség

A Hernád kedvelt vizitúra útvonal. Igen sok a szép kikötési és sátorozási hely. A Hernáddal párhuzamosan a két part közelében vasútvonal halad végig. A túrát, ha vonattal utazunk, Hidasnémetinél, ha gépkocsival, akkor Felsőkékednél érdemes elkezdeni. A túrát Bócsig érdemes tervezni, de megfelelő vízállás esetén a Sajón keresztül a Tiszáig is eljuthatunk.

A Hernád völgyében avarok, római kori barbárok, vandálok, kvádok, kelta, késő bronzkor és neolitikum több fázisából is kerültek elő régészeti jelenségek.

Képeslapok

Térképek

Fotók

Utcatörténet

A Hernád utca a VII. kerületben, Erzsébetvárosban 1879 óta viseli ezt a nevet. Korábban a XI. kerületben, Kelenföldön, a XVIII. kerületben, Ferihegyen és Ganzkertvárosban, valamint a XX. kerületben, Pesterzsébeten is létezett hasonló nevű utca.