Kenyérmező utca, Budapest II., VIII., XIX. 1028. 1081. 1192

Kenyérmező (ma Câmpul Pâinii, Románia)

Dél-Erdélyben Királyföldön elhelyezkedő sík terület Szászsebes és Szászváros között a Maros folyó melletti Alkenyér közelében. Nevét a Kenyér-patakról kapta. Itt zajlott 1479. október 13-án a kenyérmezei csata, amely egyike volt a kor legnagyobb magyar győzelmeinek. I. Mátyás király hadvezérei Kinizsi Pál temesi bán és Bárhory István erdélyi vajda legyőzte a havasalföldiekkel kiegészült Oszmán Birodalom portyázó seregét. A vereség nagymértékben hozzájárult, hogy a határmenti török betörések jelentősen lecsökkentek az elkövetkező években, végül 1482-ben II. Bajazid szultán békét kötött Mátyással. A csata helyszínén az erdélyi vajda kápolnát építtetett emlékül.

A trianoni békeszerződésig Alsó-Fehér vármegyéhez tartozott, 1920-ban a Román Királysághoz került.

Érdekességek

Kinizsi Pál mellszobra emlékeztet a csatára napjainkban is, amely az alkenyéri (Șibot) vasútállomáson található. A legendák szerint a kenyérmezei mulatság során Kinizsi három török hullával járt táncot, egyet a fogai között, másik kettőt a kezeiben tartva.

A csatáról hősköltemény is született, az utókor pedig számos módon feldolgozta a győzelem történetét, amit itt, itt, és itt tekinthetünk meg.

Google térkép

Utcatörténet

Budapest II. kerületében Remetekertvárosban az 1920-as évek óta, a VIII. kerületben, Józsefvárosban 1873 óta, a XIX. kerületi Wekerletelepen pedig 1910 óta viseli utca Kenyérmező nevét.