Miklósvár utca, Budapest XXII. (1222)

Miklósvár (ma Micloşoara, Románia)

Az erdélyi falu a romániai Kovászna megyében, az Erdővidék déli részén, Sepsiszentgyörgytől 23 km-re az Olt folyó jobb partján fekszik.

Miklósvár nevét az egykori vártemplomáról kapta, amelyet Szent Miklós tiszteletére szenteltek fel 1211-ben, azonban az erősség a XV. század elejére elpusztult. Itt volt az egykori Miklósvárszék központja.

A település történetére legnagyobb hatással az itt élő Kálnoky család volt. A Kálnokyakat először 1588-ban említették miklósvári birtokosként, a későbbiekben itt alakult ki a család egyik birtokközpontja. A településre a XVII. században vadászkastélyt építettek, amely a mai napig áll. A nagy múltú család leszármazottjai a kommunizmus alatt külföldre menekültek, csak 1987-ben tért vissza gróf Kálnoky Tibor, és 1999-ben kapta vissza egykori vagyonát. A magyar állam támogatásával az örökös felújíttatta a miklósvári vadászkastélyt, ma az Erdélyi Élet Múzeuma működik benne.

A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegyéhez tartozott, 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án a település visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Lakossága 1910-ben: 697 lakosból 688 magyar, 8 román, 1 német

Lakossága 2011-ben: 442 lakosból 428 magyar, 3 román, 10 nem nyilatkozott

Érdekességek

Miklósvár 2011-ben 4 napos rendezvénnyel ünnepelte 800 éves fennállásának évfordulóját. A falu az első írásban említett Székelyföldi település büszke címét viseli.

A legenda szerint a XIII. században egy Kálnoky nevű székely megmentette Magyarország uralkodóját egy vadászat során, egy nyíllal megölve a medvét, mely a királyra támadt. Az uralkodó jutalomként felajánlotta a Miklósvári birtokot, és vele a nemesi címet. A családi címeren ma is megtalálható a nyíllal meglőtt medve.

Google térkép

Térképek

Fotók

Utcatörténet

A fővárosi XXII. kerületi Baross Gábor-telepen 1999 óta viseli utca Miklósvár nevét.