Rozgonyi utca, köz, Budapest VIII, XIX.

Rozgony (ma Rozhanovce, Szlovákia)

Rozgony község Kelet-Szlovákiában található, Kassától néhány kilométerrel északkeletre.

A köztudatban a település elsősorban az 1312-ben itt vívott csata miatt szerepel. I. Károly országegyesítésének fontos állomása volt, hogy a falu határában legyőzte az Aba Amádé tartományúr fiai által vezetett sereget. Később, a középkori összeírásokban Kis- és Nagyrozgonyként említik, de a kora újkortól Kezdve Kisrozgonyt már nem olvashatunk.

A településről kapta a nevét a középkor híres főnemesi családja, a Rozgonyiak, melyet alapító ősük V. Istvántól kapott adományként.

1920 előtt Abaúj-Torna vármegyéhez tartozott, a trianoni békeszerződés Csehszlovákiához csatolta, majd a második világháború alatt a frissen kikiáltott, nevében független Szlovákiához került. Ennek megszűnése után ismét a Csehszlovák köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiában a Kassai kerület Kassai-vidéki járásában található.

Lakossága 1910-ben: 1021 lakosból 803 szlovák és 121 magyar.

Lakossága 2011-ben: 2255 lakosból 2062 szlovák, 43 roma, 7 magyar (115 nem nyilatkozott)

Érdekességek:

 A településnek van egy kisgépek leszállására alkalmas repülőtere

A rozgonyi csata 700. évfordulójára bélyeget adott ki a Magyar Posta, a csata Képes krónikában szereplő illusztrációjával

A csatáról Kristó Gyula, neves történész könyvet is írt (Kristó Gyula: A rozgonyi csata. Budapest, 1978.)

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

Rozgonyi köz a Főváros XIX. kerületében, Wekerletelepen található 1910 óta, lehetséges, hogy névadója „Toldi szerelme”, Rozgonyi Piroska.

A VIII. kerületi, józsefvárosi Rozgonyi utca 1898 óta létezik, ezt a felvidéki településről vagy a jeles késő középkori Rozgonyi családról kapta a nevét.