Terebesi utca, Budapest X.

Tőketerebes (ma Trebišov, Szlovákia)

Tőketerebes Kelet-Szlovákiában található, a magyar és az ukrán határ közelében, Kassától 45 km-re délkeletre, Sátoraljaújhelytől 30 km-re északra. A Magyar Királyság Zemplén vármegyéjének volt része.

Tőketerebes a szláv trebiti, magyarul irtani igéből keletkeztethető, ami feltehetően arra utal,  hogy a település irtványon alakult ki. A Tőke előtag valószínűleg a környéken a XIII. században nagy birtokokkal rendelkező Teőke családra utalhat.

A város területén a vonaldíszes kultúra lakóiról tesznek tanúbizonyságot a régészeti leletek. A település határában állt Parics vára, amely gazdag történelemmel bír – I. Károly uralkodótól kezdve Thököly Imréig bezárólag gyakran cserélt gazdát, a kurucok kivonulása után a császáriak felrobbantották, romjai ma is láthatóak.

Tőketerebes mégsem erről híres elsősorban, hanem az Andrássy-kastélyról. 1786-ban épült, id. Andrássy Gyula („a szép akasztott”, a kiegyezés utáni első miniszterelnök, majd az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere) az itteni kastélyban töltötte utolsó éveit, itt is van eltemetve, feleségével együtt a családi sírboltba, ill. itt született fia, ifj. Andrássy Gyula, magyar belügyminiszter, később szintén közös külügyminiszter.

A település 1920-tól Csehszlovákia része. Az első bécsi döntés néhány km-re a várostól húzta meg az új határokat, nem lett visszacsatolt terület. A háború után ismét a Csehszlovák köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiához tartozik, az 1996-os közigazgatási reform óta a Kassai kerület Tőketerebesi járásának székhelye.

Lakossága 1910-ben: 4708 lakosból 2323 magyar és 2181 szlovák.

Lakossága 2011-ben: 24 401 lakosból 17 400 szlovák, 3080 roma és 292 magyar (3370 nem nyilatkozott)

Érdekességek:

1945 januárjában itt alakult meg a Szlovák Nemzeti Tanács.

1831-ben a zempléni parasztfelkelés (az ún. kolerafelkelés) központja volt.

A településen található a járás történelmét bemutató Honismereti Múzeum.

Tőketerebesen épült volna egy erőmű 2012-es átadással, amely veszélybe sodorta volna a tokaji borvidék különleges mikroklímáját. Végül nem készült el.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet:

A fővárosi X. kerületi Felsőrákoson található Terebes utca 1938 óta viseli a zempléni település nevét.