Trianon után Budapestre érkező menekültek és kalandos életű épületek

Interaktív térkép a Tianon után Budapestre érkező menekültekről

Az adatújságírással és adatalapú vizuális tartalmak készítésével foglalkozó ATLO elkészítette A Trianon utáni menekültek útjának térképét.  Most a Levéltár kezdeményezésére, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport támogatásával az ATLO elkészítette a térkép Budapest fókuszú verzióját, amelyen 4697 menekült útját lehet végigkövetni lakhelyétől Budapestig!

Fotó: atlo.team

A Wallenbergnek is otthont adó gellérthegyi villa története

„Ha felsétálunk a Gellért fürdőtől a Gellért-hegy délkeleti lejtőjén a Citadelláig, akkor félúton egy vadszőlővel befutott, várkastélyszerű épületet vehetünk észre: a Bayer-villát, az egykori Svéd Nagykövetség épületét.” A Levéltár eredeti tervrajzokkal is illusztrált cikkben írt a környék egyik legérdekesebb házáról.

Fotó: Kovács Tamás

Az ismeretlen tabáni járványkórházak nyomában

„Az elmúlt félév eseményei alapján láthattuk, hogy a nagyobb, hosszabb ideig tartó járványok idején manapság is szükséges ideiglenes, speciális kórházak létesítése, s nem volt ez másképp a 18. században sem. A modern mobilkórházak a veszély elmúltával könnyen elbonthatók, mi lett azonban az egykori járványkórházak sorsa? Az alábbi írásban a 18. századi tabáni járványkórházak utóéletébe nyerhetünk bepillantást.”

A Sáros-fürdő és környéke nem sokkal a Ferenc József híd (Szabadság híd) építése előtt.
Fotó: Fortepan/ Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.129