Zsil utca, Zsilvölgy út/utca Budapest IX. XXI. XXIII.

Zsil-folyó (ma Jiu, Románia)

A Zsil-folyó a Duna egyik bal oldali mellékfolyója Romániában. Hossza 331 km, vízgyűjtő területe: 10,1 ezer négyzetkilométer. Két nagyobb ágon ered, a Kudzsiri-havasokban, a Retyezátban, s Petrozsénytől délre egyesülnek. Az egyesült Zsil folyó a Szurdok-szoroson töri át a Déli-Kárpátokat, itt volt Trianon előtt az ezeréves határ Havasalföld, ill. a csak 1862 óta létező Románia felé. A folyó Bechet városától nem messze ömlik a Dunába.

A Zsil-folyó környéke sokáig gyéren lakott terület volt, de amikor 1868-tól a Zsil völgyében megkezdődött a széntermelés az egész Monarchiából telepítettek be munkásokat. Az egyszerű hegyi pásztorfalvak egy pár év alatt teljesen megváltoztak, és bányászvárosokká alakultak át. A II. világháború után a termelés növelésének következtében tovább nőtt a lakosság, elsősorban románokat telepítettek be. Az 1990-es évek második felétől megkezdődött a széntermelés csökkenése és a bányák bezárása, így a terület hanyatlásnak indult.

Érdekességek

A Zsil-folyó egyike azon kevés vízfolyásoknak, amelyek a Kárpát-medencében erednek, de nem a medencében érik el a Dunát.

A Zsil-völgyében Gorj megye és Hunyad megye területén 2005-ben Nemezti Parkot hoztak létre 11,127 hektáron. Nemzeti Park területén több mint 700 növényfajt és 400 állatfajt azonosítottak, melyek közül több védett.

Képeslapok

Térképek

Fotók: itt és itt

Utcatörténet

A fővárosi IX. kerületben található Zsil utca 1938 óta viseli a folyó nevét, míg Zsilvölgy utca 1974 óta van a XXIII. kerületi Soroksáron, Zsilvölgy út pedig 1937 óta a mai XXI. kerületi Királyerdőn.