Podcast: Budapest rejtett szépségei

A szakember mellett Till Attila is szerepel a legújabb podcastban, amely most Budapest rejtett szépségeiről, különleges épületeiről szól. Görbe Márk szerint az idei nyár egyedülálló lehetőség arra, hogy intimebb hangulatban fedezzük fel a fővárost.

„Ki tudja, hogy adódik-e olyan lehetőség az életünkben, hogy a régi korok hangulatát megidézve sétáljunk a budai vár utcáin.”

A túravezető szerint az az egyedülálló a fővárosban, hogy igen közel egymáshoz egészen más karakterű és hangulatú városrészeket találunk. Görbe Márk a podcastban arról is beszél, hogyan lehet a gyerekeket lekötni egy városi séta során, illetve merre jár a sétavezető saját örömére Budapesten.

Podcast: Budapest rejtett szépségei
Fotó: BVA / Soós Bertalan

Till Attila szerint Budapestnek több fajta nézete van, autóból, gyalog vagy kerékpárral mindig mást lát az ember. Tilla SUP-ról nézve különösen kedveli a fővárost, de beszámol arról is, merre szeret biciklizni.

Tilla élvezi a „nagyon” turistás programokat is, például a belvárosi buli-negyedet.

„Budapest különleges hangulatához sokat hozzátesz, hogy van vigalmi negyed. Értem, hogy az ott lakóknak nagy probléma, de én nem szüntetném meg. Biztosan lehet kompromisszumot találni.”

További kérdések, melyekre választ kapunk:

  • Hogy kezeljük a műemlék épületeinket?
  • Mely korszakok végezték a legnagyobb rombolást a fővárosi utcaképen?
  • Milyen jelentést hordoznak a házak díszítései?
  • Mit jelent, ha Hermész szobrot, sárkányt vagy méheket látunk díszítésként a homlokzatokon?
  • Hol volt a mulató-negyed a 19. század második felében?
  • Ki volt az első híres angol buliturista, és hol szórakozott?

Borítókép: Bartha Dorka