5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”

“Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell”

– szól az afrikai mondás.

Bátran ki lehet jelenteni, aki már látott gyereknevelést belülről, azaz szülő, az biztosan egyetért ezzel a bölcsességgel. De mi a helyzet ha az ember lánya, fia éppenséggel egy fővárosban vállal gyereket? Nos, ebben az esetben a helyzet nem túl rózsás e téren. Sokan, sokféleképpen és nagyon jól megfogalmazták már, hogy létező jelenség és miért probléma korunk társadalmának atomizálódása, ami a városi, nagyvárosi élet esetében hatványozottan érvényesül. Hogy nem élünk valódi közösségben. Hogy a korábban akár nagyon is aktív társasági életet élő szülők a gyerekvállalással egyidejűleg sok esetben magukra maradnak a baba, majd a kisgyerek és a háztartás körüli non-stop teendőkkel. A barátoknak, családtagoknak nincs valódi lehetőségük érdemi támasz nyújtására (mert például még sok nagyszülő aktív munkavállaló) és a szokások is egyre inkább egymás kezének elengedése felé tolódnak el.

De vannak remek kezdeményezések a vázolt trend megállítására, megfordítására. Például az alábbi öt hely, vagy inkább sziget a városban, amelyeket kimondottan a babás, kisgyerekes időszak közösségi megélésének természetes, ösztönös, lehető legvalidabb igénye hívott életre. Ezeken a helyeken, amellett hogy jobbnál jobb, hasznosabbnál hasznosabb baba-mama-apa programokon vehetünk részt, szabad “csak úgy lenni” a gyerekekkel, anélkül, hogy folyamatosan azon kellene izgulnunk, hogy zavarunk másokat a létezésünkkel, a világ legtermészetesebb tevékenységével: a szoptatással, van hova letenni az egészen pici babákat is, találunk játékot, elfoglaltságot a totyogóinknak és nagyobb gyerekeinknek is, van, ahol még ebédelhetünk is. Mindeközben pedig más, azonos életszakaszban lévő felnőttekkel találkozhatunk, beszélgethetünk, vagy csak kínunkban nevethetünk egy “semmi nem jön össze” napon, amikor különösen ajánlott kimozdulni otthonról.

Aktuális poszt-karantén nyitási, nyitvatartási infókat az egyes helyek Facebook oldalain találtok.

  1. HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó
    VII. kerület – Csányi utca 7.
    Facebook oldal

A HellóAnyu nyitott, befogadó közösségi teret biztosít kisgyermekes családoknak, másfelől babákkal is látogatható rendezvényeknek, beszélgetőköröknek, munkaerőpiaci visszatérést vagy vállalkozásindítást támogató tréningeknek ad helyet. A kávézó kialakításában, működtetésében és kínálatában is kiemelt hangsúlyt kap a környezetbarát szemlélet. Az anyaközpont modellértékű családbarát munkahely is, ugyanis a kisgyermekes anyukák atipikus foglalkoztatási formákban dolgoznak. Természetesen apukákat is beengednek és szeretettel várnak. 🙂

“…talán az a legbeszédesebb, hogy az első igazi törzshelyem a városban.” – írom én, a szerző, egy vidéki városból fiatal felnőttként Budapestre költözött, immár két kisgyerekes belvárosi anyuka a HellóAnyu Facebook oldalán.

5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
Fotó: HellóAnyu
  1. Én/idő

VIII. kerület – Magdolna utca 47.
Facebook oldal

A közösségi hely barátságos, invitáló bemutatkozása mindent elárul:

„Az is szuper dolog, ha már napi néhány tíz perced van magadra, de mi azt szeretnénk, hogy ennél sokkal több időd legyen, ami rólad szól. Ehhez nyújt segítséget ez az új közösségi tér, az „Én/idő”, ahol te vagy a Fókuszban!

Ha olyan helyet keresel, ahol barátnőiddel megihatsz egy jó kávét, vagy finom teát, vagy éppen barátokat keresel, mert nincs lehetőséged ismerkedni, szeretettel várunk!

A közösségi térben zajló programokba való bekapcsolódás csupán egy lehetőség, nem kell azokon feltétlenül részt venned.

Gyerekfelügyeletet is biztosítunk, ha ügyintézés/vásárlás/fodrász vagy bármi miatt gyermekedet szeretnéd rövid időre másra bízni. (…)

Látogass el hozzánk, hogy legyen időd magadra!

Minden szolgáltatásunk ingyenes!”

5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
Fotó: Én/Idő

  1. Belvárosi Közösségi Tér

V. kerület – Mérleg utca 9.
Facebook oldal
Honlap

A helyszín honlapján és Facebook oldalán közzétett szolgáltatások, programok az V. kerületben élő családoknak szólnak, számukra teljesen ingyenesek, a Mérleg utcai intézményt a honlapon történő előzetes regisztráció után látogathatják. Ők vehetik igénybe a Meseerdő Gyermekfelügyeletet is, valamint tölthetnek el szabadon időt a Hetedhét Játszószobában és a Baba-mama kuckóban.
A BKT Családbarát Specialty Kávézója viszont minden család előtt nyitva áll, hétköznapokon 8-20 óra között, csakúgy mint a kerületi lakosoknak szóló fenti szolgáltatások.

5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
Fotó: Belvárosi Közösségi Tér (Családbarát Specialty Kávézó)
  1. ODU közösségi tér

XII. kerület – Krisztina krt. 15.
Facebook oldal

Egy támogató hely elsősorban anyák, apák és gyermekeik részére, ahol a kicsik a szülők közelében játszhatnak, vagy ahol biztonságos környezetben tudhatják őket, amíg elmennek dolgaikat elintézni. Szeptembertől közösségi iroda és hozzá kapcsolható gyermekfelügyelet is megvalósul. 

5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
Fotó: ODU közösségi tér
  1. Egyszülős Központ

VIII. kerület  – Üllői út 30.
Facebook oldal
Honlap

Nincs szükség magyarázni, miért kiemelkedően fontos a babás-kisgyerekes közösségi élet a gyerekeiket egyedül nevelő szülők esetében. Az ilyen családok összehozására, támogatására jött létre egy fantasztikus hely a VIII-IX. kerület határán, közel 400 nm-en. Programjaik, kezdeményezéseik ugyan az egyedülálló szülőkre fókuszálnak, de játszóházuk és presszójuk minden család előtt nyitva áll.

5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
5 (kis)gyerekes közösségi hely a “nagy faluban”
Fotók: Egyszülős Központ